Gratis verzending vanaf EUR 75,- (binnen NL) | Voor 13:00 besteld, is dezelfde dag verzonden | WebwinkelKeur gecertificeerd

Paaseieren kleuren met natuurlijke verf en bloemen

Paaseieren kleuren met natuurlijke verf en bloemen
13 april 2020 Gisela Wiesenekker
Door Blog
Paaseieren verven met bloemen

Eieren verven met Pasen is echt een traditie. Er zijn verschillende manieren om ze te verven, maar onze voorkeur gaat uit naar de ouderwetse manier: verven met voedsel wat je nog op voorraad hebt liggen. Door de eieren te kleuren met natuurlijke verf zullen de paaseieren heel rustiek en naturel ogen, bovendien blijft het altijd een verrassing hoe de eieren daadwerkelijk uit het verfbadje komen. En als je dan toch bezig bent, maak dan vooral een serie met deze prachtig romantische bloemmotief erop.

Paaseieren verven met bloemen

Benodigdheden:

  • (lichte) eieren
  • bloemetjes en blaadjes
  • pannetje
  • glazen potjes
  • kaasdoek of pantykousjes
  • kooktouw of elastiekjes
  • natuurlijke verfmaterialen (zie stap 4)
  • natuurazijn
  • zeef

Stap 1: Verzamelen van bloemen

Enkele dagen voor Pasen ga ik samen met de kinderen op zoek naar bloemetjes en kleine blaadjes met de mooiste texturen. Denk aan: maagdenpalm, madeliefjes, paardebloem, pinksterbloem, bosviooltjes, duizendblad, klavertjes, fluitenkruid, kleine veldkers of grassen. Alles wat je verzameld kun je enkele dagen bewaren in de koelkast.

Stap 2: Voorbereiden van de eieren

Haal verse eitjes uit het kippenhok. Gebruik bij voorkeur witte of lichtgekleurde eieren, omdat daarop het patroon goed zichtbaar is. Voor een naturel effect zijn de lichtgekleurde eieren het mooist. Zorg dat je het vuil er eerst afwast. Kook de eieren hard, zodat ze goed houdbaar blijven.

“Vrolijk gekleurde eieren met Pasen, met romantisch bloemmotief”

Stap 3: Versieren van de paaseieren

Het versieren van de eieren is het meest uitdagende van alles. Je moet namelijk zorgen dat de bloemen niet verschuiven zodra je een kaasdoek of pantykous om het ei knoopt. Een tip hiervoor is om de bloemetjes en blaadjes eerst even in wat water te dippen. Op die manier plakken ze een beetje aan het ei vast. Rangschik de bloemen zoals je dat zelf mooi vind. Hierbij geldt less is more, dus plak niet van alles over elkaar. Je maakt het jezelf een stuk gemakkelijker om ervoor te kiezen om maar aan één kant een versiering te maken. Onze favoriete textuur is de kleine veldkers en het madeliefje. Wikkel de kaasdoek of pantykous om het ei en maak er een knoop in.

Stap 4: Verfbad maken

Afhankelijk van de kleur maak je een verfbadje voor de eieren. Kook gedurende 30 minuten het water, met een scheutje azijn en de natuurlijke verfstof voor de juiste kleur. Giet het kleurmengsel daarna door een zeef en vang het op in een glazen potje.

Gebruik onderstaande natuurlijke verfstoffen om de gewenste kleur te bereiken:

Geel: 3 eetlepels kurkuma

Oranje: schillen van gele uien

Rood: rode bieten / rode wijn

Groen: spinazie

Blauw: 1/2 rode kool

Bruin: koffiedik

Leg de gekookte eieren in het verfbadje totdat ze de gewenste kleur hebben bereikt. Dit is afhankelijk van het verfmateriaal dat je gebruikt en de intensiteit dat je wilt bereiken. In sommige gevallen heb je binnen enkele minuten het beoogde resultaat en in andere gevallen laat je het gerust een nacht staan. Zodra je de eitjes uit het verfbadje haalt verwijder je voorzichtig de panty en de bloemblaadjes van het ei. Laat het eitje nu drogen. Je kunt het eventueel een beetje droog deppen met een keukenpapiertje.

Stap 5: Paaseieren bewaren tot Pasen

Zodra de paaseieren droog zijn smeer je ze in met een beetje olie of boter, hierdoor creëer je weer een natuurlijke laag op het eitje. Dit is er namelijk met het koken vanaf gegaan. Daarnaast worden de eitjes nog intenser van kleur en ontstaat er een mooie glans. Je kunt de geverfde eieren ongeveer een week bewaren. En de laatste stap is natuurlijk om de gekleurde paaseieren te verstoppen in de tuin.

Fijne paasdagen!

Paaseieren verven met bloemen

0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van dewevershoek.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 12 reviews.