Gratis verzending vanaf EUR 75,- (binnen NL) | Voor 13:00 besteld, is dezelfde dag verzonden | WebwinkelKeur gecertificeerd

Uitleg Disana strikluier

Uitleg biologische luier systeem van Disana (de strikluier)

De strikluier van Disana is een van de minimalistische, goedkoopste, meest natuurlijke en ecologische luier systeem die er op dit moment bestaat. Perfect voor jonge ouders die graag herbruikbare luiers gebruiken om de impact van schadelijke stoffen uit wegwerpluiers te beperken voor het milieu en/ of de gezondheid van je baby.

Disana luiersysteem

Waarom kies je voor de strikluiers van Disana?

Disana is een Duits bedrijf wat al meer dan 40 jaar wasbare luiers maakt. In deze periode heeft Disana veel tijd doorgebracht met verloskundigen en kinderartsen om te bepalen aan welke eisen een comfortabele en natuurlijke luier moet voldoen. Het resultaat is het huidige luiersysteem van Disana geworden.

Uit dit onderzoek is gebleken dat het vooral erg belangrijk is dat de huid goed kan ademen en tegelijkertijd veel vocht kan absorberen. De huid van een pasgeboren baby is nog volledig in ontwikkeling en is erg dun en kwetsbaar. Het neemt eigenlijk alles op wat ermee in aanraking komt. Disana heeft er daarom voor gekozen om alleen de meest pure en natuurlijke materialen te gebruiken voor haar producten. Zoals ongebleekt biologisch katoen, biologisch merino wol en bourette zijde.

 

Waaruit bestaat het Disana luier systeem?

Katoenen strikluiers van Disana

Strikluier – shop hier

De strikluier is de basis van het biologisch wasbare luier systeem van Disana. Doordat deze niet is voorgevormd kun je de luier zo vouwen dat hij altijd goed past, van geboorte tot aan de zindelijkheid. Gebruik de strikluier in combinatie met een inlegger en overbroekje.

Molton Inlegger Disana

Molton inlegger – shop hier

De molton inlegger is fluweel zacht en absorbeert veel vocht, daarom zeer geschikt als inlegger. Je vouwt hem in een smalle strook en legt hem tussen de strikluier. Mocht de molton inlegger onvoldoende absorberen kies dan voor de hydrofiele doek of voor een dubbele inlegger.

Hydrofiele doek Disana

Hydrofiele doek – shop hier

De hydrofiele doek gebruik je als vouwluier voor pasgeboren baby’s of als inlegger in de strikluier of voorgevormde luier. Katoen heeft de eigenschap dat het snel en veel vocht opneemt.

Wolbroek Ecru Disana

Wolbroek – shop hier

De wolbroek gebruik je over de strikluier of voorgevormde luier om het geheel waterdicht te maken. Wol is heerlijk ademend, warmte-regulerend en heeft het vermogen om 30% van haar eigen gewicht te absorberen. Vooral een aanrader voor de nacht! Door de boordsteek in de taille en bij de beentjes past deze luier vrijwel altijd. Verkrijgbaar in maat XS, S, M, L en XL.

Wolwikkel Disana

Wolwikkel – shop hier

Ook de wolwikkel heeft de heerlijke eigenschappen van de wolbroek. Maar bij de wolwikkel is de wol vooraf gekookt en enigzins vervilt zodat de wikkel bijzonder lekvrij en sterk absorberend is. Dankzij de grote klittenbandsluiting trek je de wolwikkel gemakkelijk aan en uit. De wolwikkel is verkrijgbaar in maat S, M, L en XL.

Disana inlegdoekjes

Papieren inlegdoekjes – shop hier

Door middel van een papieren inlegdoekje vang je de ontlasting op en kan je dit gemakkelijk na het verschonen weggooien in het toilet (niet bij oude of smalle rioleringen) of in de container. Papieren inlegdoekjes zijn pas nodig na de borstvoedingsperiode.

Bovenstaande producten zijn de meest gebruikte producten van het Disana luiersysteem. Verder is ook verkrijgbaar:

  1. Een zijde inlegger voor als je baby last heeft van luieruitslag. Pure zijde werkt antibacterieel en verkoelend.
  2. PUL overbroekje/optrekbroekje als alternatief voor als je liever geen wolbroek of wolwikkel gebruikt.
  3. Wolverzorgingsproducten om de wolbroek en wolwikkel te onderhouden.

Stap voor stap verschoningsinstructie

Het gebruik van de strikluier is eigenlijk heel eenvoudig, maar je moet het even onder de knie krijgen. In de praktijk blijkt dat na ongeveer twee keer oefenen je het strikken wel doorhebt.

Strikluier

Stap 1: Leg de strikluier op het verschoningskussen. Vouw de strikluier dubbel bij de lintjes. Plaats nu de molton inlegger in het midden bovenop de luier. En leg daaroverheen het papieren inlegdoekje. Als je kindje nog klein is kan je lengte van de luier aanpassen door de bovenkant iets terug te vouwen.

Strikluier winkelinstructie stap 2

Stap 2: Leg nu je baby op de luier. Haal de molton inlegger omhoog tussen de beentjes door en vouw de twee zijflappen over de molton inlegger en de buik van je baby.

Strikluier winkelinstructie stap 3

Stap 3: Haal het onderste gedeelte van de strikluier omhoog tussen de beentjes en over de middel van je baby. De lintjes kruis je achter de rug en haal je weer naar voren. Zorg ervoor dat tijdens dit proces ook de zijflappen keurig op de buik van je baby blijven liggen door ze met één hand vast te houden. Zodra de lintjes weer naar voren zijn gehaald staat er weer voldoende spanning op de zijflappen, en zullen ze niet meer losgaan.

Strikluier winkelinstructie stap 4

Stap 4: Maak de luier vast door middel van een strik. Je mag hierbij best wat aantrekken. De luier is elastisch en zal voldoende bewegingsruimte geven aan je baby.

Strikluier winkelinstructie stap 5

Stap 5: Trek nu een waterdicht overbroekje aan. Dat kan zijn een wolbroek, wolwikkel of PUL broekje. Steekt de strikluier nog een beetje uit bij de beentjes? Vouw de stof dan gewoon wat naar binnen. Het is belangrijk dat je er in alle gevallen voor zorgt dat de strikluier niet buiten het overbroekje komt. Gebeurt dit wel dan zul je last krijgen van lekkage.

Een tip: de lintjes van de luier kunnen in de was verstrikt raken. Dit voorkom je door ze vast te binden met een plastic klem of door ze per stuk te strikken voordat je ze in de luieremmer gooit.

 

Hoeveel luiers heb ik nodig?

De hoeveelheid luiers die je nodig hebt hangt een beetje af van hoe vaak je van plan bent om de luiers te wassen. En ook de leeftijd van je kindje. Pasgeboren baby’s verbruiken veel meer luiers dan wat oudere kinderen. Gemiddeld genomen heb je minimaal het volgende nodig:

  • 25 strikluiers
  • 25 (molton) inleggers
  • 3 wolbroeken per maat

Het scheelt dat de luiers zeer snel drogen, daardoor zul je minder luiers nodig hebben dan bij voorgevormde luiers. De aanschaf van wasbare luiers is vaak een hele investering, maar weet dat je al gauw honderden euro’s bespaart met wasbare luiers. Vooral het Disana luiersysteem is zeer geschikt voor ouders met een beperkt budget.

 

Heb je nog vragen of twijfels, voordat je investeert in een luierpakket?

Stel ze gerust. Mail ons op info@dewevershoek.nl.

Of neem een kijkje op de site van het onafhankelijke adviesorgaan MilieuCentraal en laat je overtuigen waarom wasbare luiers echt een goede optie zijn!

Gerelateerde blogartikelen:

Waarom zou je wasbare luiers gebruiken?
Wasadvies voor het wassen van strikluiers

 

De waardering van dewevershoek.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 11 reviews.