Gratis verzending vanaf EUR 75,- (binnen NL) | Voor 13:00 besteld, is dezelfde dag verzonden | WebwinkelKeur gecertificeerd

Waarom zou je wasbare luiers gebruiken?

Waarom zou je wasbare luiers gebruiken?
14 mei 2018 Gisela Wiesenekker
In Blog
Waarom wasbare luier

Wasbare luiers maken een comeback! Steeds meer jonge (bewuste) ouders kiezen voor herbruikbare luiers. Ontdek waarom we weer steeds meer wasbare luiers gaan gebruiken.

Waarom wasbare luiers best een goede optie zijn

Wasbare luiers zijn gezonder voor mijn baby

Heb je wel eens kritisch gekeken naar de ingrediëntenlijst op een pak Pampers? De fabrikant ligt alleen toe welke ingrediënten zijn gebruikt voor de huidverzorging, ze zijn niet transparant over de overige ingrediënten die worden gebruikt.

Diverse wetenschappelijke onderzoekers hebben onderzoek gedaan naar de ingrediënten en de schadelijkheid van wegwerpluiers. Uit deze onderzoeken is gebleken dat er in meerdere merken schadelijke stoffen zijn aangetroffen. Enkele voorbeelden van deze stoffen zijn Dioxine; een stof die vrijkomt bij het bleken van het papier. Dit is in verband gebracht met kanker, geboorte afwijkingen, leveraandoeningen, huidafwijkingen en genetische afwijkingen. En Tributyltin; een stof wat al in lage concentraties het immuunsysteem en de hormoonhuishouding kan aantasten. Maar ook de meer bekende schadelijke stoffen zoals kleurstoffen, parfums en ftalaten. Doordat de ingrediënten niet worden toegelicht op de verpakking kan je nooit met zekerheid zeggen wat er in jouw wegwerpluier zit.

Wasbare luiers van onze merken zijn veilig en veelal gemaakt van natuurlijke materialen. Ze zijn voorzien van keurmerken zoals GOTS, IVN of Oeko-tex 100. Wat betekent dat ze gegarandeerd gezonder zijn voor jouw kindje.

Minder kans op luieruitslag

Urine en ontlasting bevatten stoffen waardoor de billetjes van je baby rood en schraal kunnen worden. Laten we eerlijk zijn: ook baby’s met wasbare luiers hebben kans op luieruitslag, vooral bij het doorkomen van de tandjes, warmte en bij verandering van voeding. De belangrijkste remedie bij luieruitslag is zorgen dat de huid droog blijft en kan ademen. Dit betekent dus voldoende verschonen en zorgen dat de billetjes na het verschonen droog zijn!

Waarom hebben kinderen met wasbare luiers dan minder last van luieruitslag?

  • Wasbare luiers worden vaker verschoond omdat het kind beter aanvoelt dat de luier nat is. Door de Super Absorberende Polyacrylaten (SAP) in wegwerpluiers voelt de baby geen nattigheid, maar de luier is dan wel degelijk nat en de huid raakt daardoor geïrriteerd.
  • Wegwerpluiers ademen veel minder vanwege hun kunststof laag, met als gevolg dat de boel gaat broeien. Wasbare luiers zijn ook waterdicht gemaakt, maar hiervoor gebruiken ze een polyester (PUL) wat bekend staat om zijn luchtdoorlatendheid. Of je gaat voor de wolbroek die volledig is gemaakt van natuurlijke materialen en daardoor ook over deze eigenschap beschikt.
  • Aan wegwerpluiers worden huidverzorgingsingrediënten toegevoegd, zoals Petrolatum (=vaseline) en Paraffinum Liquidum (=paraffine). Door middel van een vettig laagje zouden deze ingrediënten de huid moeten verzorgen, maar in werkelijkheid sluiten ze hiermee de huid volledig af. Met als gevolg dat de vochthuishouding wordt verstoord en de afvalstoffen niet langer kunnen worden afgescheiden. Hierdoor wordt de huid alleen maar droger en ontstaat er wederom luieruitslag.

Minder last van spuitluiers

Last van spuitluiers? Heel eerlijk gezegd; ik ken ze niet! Wasbare luiers sluiten veel beter aan bij de beentjes en de rug, waardoor de ontlasting beter op zijn plaats blijft.

“Wist je dat je per kind tussen de 6.000 tot 7.000 luiers bij het afval gooit?”

Wasbare luiers zijn beter voor het milieu

De gemiddelde leeftijd voor het zindelijk worden van kinderen bedraagt tegenwoordig 3 jaar. Dit betekent dat je al gauw per kind tussen de 6.000 en 7.000 wegwerpluiers bij het afval gooit. Een flinke hoop dus! Al deze luiers veroorzaken allereerst een milieubelasting bij de productie van de luier en later wederom als het als afval weer verwerkt moet worden.

De beste besparing voor het milieu is simpelweg om te zorgen dat je kind sneller zindelijk wordt. Maar voor de tijd waarin de baby nog niet zindelijk is kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van wasbare luiers. Veelal wordt ten onrechte gedacht dat door het wassen van de luiers de milieubelasting niet zoveel zal afwijken van de wegwerpluier. Uit onderzoek van de voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is gebleken dat ondanks het wassen, de luierinlegdoekjes en de droger de CO2-uitstoot maar liefst 1,5 keer minder is bij wasbare luiers dan bij wegwerpluiers. En wanneer je de luiers gewoon aan de waslijn laat drogen is dit zelfs 2,5 keer minder.

Goedkoper dan wegwerpluiers

De aanschafprijs van wasbare luiers is voor de meeste ouders even schrikken, en terecht luiers zijn gewoon erg duur! Maar investeren in wasbare luiers is een stuk voordeliger dan de gehele periode wegwerpluiers kopen. Laten we maar eens naar de besparingen kijken:


Type luier

BESPARING

WEGWERPLUIER

€0

DISANA LUIERPAKKET

€1.087,45

TOTSBOTS LUIERPAKKET (VANAF 4KG TOT ZINDELIJKHEID

€818,65

TOTSBOTS LUIERPAKKET (VANAF GEBOORTE TOT ZINDELIJKHEID)

€473,65

In bovenstaande besparingen is een zo realistisch mogelijk beeld weergegeven. Natuurlijk kunnen deze kosten in de praktijk iets afwijken door bijvoorbeeld een ander aantal verschoningen, zuinigheid van de wasmachine, duur van de luierperiode, etc. 

 

Eerder zindelijk

Zoals al eerder gezegd bij wasbare luiers voelt je kindje veel beter aan of de luier nat is, hierdoor zijn kinderen met een wasbare luier gemiddeld genomen eerder zindelijk dan kinderen met een wegwerpluier. Opvallend is dat de luierperiode de laatste jaren aanzienlijk is toegenomen. In de jaren zestig was 90 procent van de peuters op 2,5 jarige leeftijd zindelijk, bijna de gehele populatie! Rond het millenium bedroeg dit nog maar 22 procent. Deze afname zal niet volledig te wijten zijn aan de wegwerpluiers, maar in de praktijk blijkt wel dat wasbare luiers hieraan een belangrijke bijdrage leveren.

En meer….

– Geen overvolle en/ of stinkende vuilcontainers
– Geen gedoe met luieraanbiedingen
– Altijd luiers bij de hand, ben je eens vergeten te wassen dan doe je er gewoon een doek in
– Ze zijn vrolijk en leuk
– Ze zijn gemakkelijk

Wil je meer weten over hoe onze luiersystemen werken? Bekijk dan de uitleg over het natuurlijke Disana luiersysteem of de gemakkelijke TotsBots bamboeluiers.

 

Delen op social media

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van dewevershoek.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 11 reviews.