Voor 16:00 uur besteld? Wij versturen dezelfde dag (iedere dag)Vanaf 66 euro betalen wij de verzendkosten voor jou (NL)In Haarlem bezorgen wij je pakketje gratis
Voor 16:00 uur besteld? Wij versturen dezelfde dag (iedere dag)
Vanaf 66 euro betalen wij de verzendkosten voor jou (NL)
In Haarlem bezorgen wij je pakketje gratis
,

Wat je wilt weten over wasbare zwemluiers

Wasbare zwemluiers

De zon schijnt, het is tijd om lekker te gaan zwemmen! Maar dat kan natuurlijk niet in een gewone luier. Misschien laat je ze thuis het liefst gewoon in de blote billetjes rond rennen, maar er zijn ook gelegenheden waar dit niet zo handig is. Dan bieden wasbare zwemluiers een goede uitkomst!

Hoe werkt een zwemluier?

Een wasbare zwemluier is een luier speciaal ontwikkeld om mee te zwemmen. Ze zijn bedoeld om de ontlasting van je kindje op te vangen en de plasjes er doorheen te laten gaan. Ze hebben geen inlegger en nemen daarom geen vocht op. Je kindje kan dus heerlijk met het water spelen zonder dat de luier zwaar wordt of gaat afzakken. Door de anti-lek-randjes bij de beentjes en het buikje blijven ongelukjes goed binnenboord.

“Een wasbare luier is vanwege zijn absorberende deel niet geschikt als zwemluier”

Wat is het verschil tussen een wasbare luier en wasbare zwemluiers?

Het grootste verschil zit vooral in het absorberende deel. Een wasbare luier is voorzien van een absorberende binnenkant wat ervoor zorgt dat de plas normaliter wordt opgevangen. Je kunt je voorstellen dat als je met een wasbare luier toch het water in gaat dat de luier zich direct zal volzuigen met vocht. De luier wordt dan erg zwaar en zal ten eerste ongemakkelijk zitten en ten tweede gaan afzakken. Daarnaast loopt je kindje door het gewicht van de luier het gevaar om in het water te verdrinken. We adviseren om deze redenen om nooit een wasbare luier als zwemluier te gebruiken.

Wat is het verschil tussen een wasbare en een wegwerp zwemluier?

Als je gaat zwemmen heb je de keuze uit een wasbare of een wegwerp variant. Bij een wegwerp zwemluier zul je ongeacht of je kindje heeft ontlast de luier na gebruik bij het afval weggooien. De wasbare zwemluier daarentegen kun je snel wassen en opnieuw gebruiken. In feite is het dus afhankelijk van je eigen persoonlijke voorkeur en de frequentie van het zwemmen of je beter een wasbare zwemluier aanschaft of niet. Bekijk hieronder de voordelen per luier.

Voordelen wegwerp zwemluiers

  • Gemakkelijk weggooien na het gebruik
  • Voordeliger als je bijna nooit zwemt

Voordelen wasbare zwemluiers

  • Zo vaak gebruiken als je wilt
  • Voordeliger als je veel zwemt of als je ze voor meerdere kinderen achter elkaar gebruikt
  • Tijdens vakantie eenvoudig uit te wassen en droogt snel
  • Leuke zomerse printjes
  • Je hebt geen badpak of zwembroek erover heen nodig
  • Beter voor het milieu

Wanneer is een wasbare zwemluier voordeliger dan een wegwerp zwemluier?

De meest gebruikte wegwerp zwemluier is de Huggies Little Swimmers. Eén pak Huggies met 12 zwemluiers kost ongeveer 7,50 euro. De wasbare zwemluier van TotsBots kost 15,95 euro per stuk. Dus voor twee pakken Huggies heb je al één wasbare zwemluier. Afhankelijk van het gebruik heb je de luier na een paar dagen er al uit. Bedenk maar eens hoeveel luiers je nodig hebt als je kindje de hele dag lekker in het badje speelt, dit is al gauw 2 tot 3 luiers per dag. Dus dat betekent dat je al heel snel voordeliger uit bent met een wasbare variant.

Hoeveel wasbare zwemluiers heb ik nodig?

Dit is een beetje afhankelijk van hoe vaak je gaat zwemmen en hoe lang. Als je wilt volstaan met één wasbare zwemluier, dan lukt dat meestal wel. Mocht je kindje onverwachts toch hebben gepoept dan loop je naar het toilet en schud je het er zo uit. Maar ga je vaker zwemmen of gebruik je ze ook thuis in het eigen badje, dan is het handig om twee stuks aan te schaffen. Heeft je kindje ontlast dan geef je hem of haar gewoon gelijk een schone aan.

Hoe kun je ze het beste wassen?

Een wasbare zwemluier was je gewoon met de andere wasbare luiers mee in de wasmachine. Bekijk ons wasadvies voor wasbare luiers.

Mocht je geen gebruik maken van wasbare luiers doe dan het volgende:

  1. Schud de ontlasting boven het toilet uit de zwemluier en spoel de luier even af onder kraan. Hiermee voorkom je ontlasting in de wasmachine
  2. Was de luier met de gewone (kleding)was mee tot maximaal 60 graden.
  3. Hang de luier buiten aan de lijn te drogen of stop hem in de droger op de koude stand.

In tegenstelling tot een wasbare luier gebruik je voor een zwemluier in principe geen inlegdoekjes om de ontlasting op te vangen.

Wanneer zijn zwemluiers verplicht?

Als je kindje nog niet zindelijk is bestaat de mogelijkheid dat je baby met een gewone zwembroek of badpak een ongelukje doet in het water. Een ongemakkelijk moment voor de ouders en vooral onplezierig voor de mede badgebruikers. Daarom is in vrijwel alle zwembaden in Nederland (maar ook in het buitenland) een zwemluier verplicht gesteld. Hij vangt de ontlasting van de baby op en laat de plasjes doorgaan. Plasjes zijn minder erg, want die worden door het chloor en het zuiveringssysteem gemakkelijk afgebroken. Op het strand kan je er natuurlijk ook voor kiezen om je kindje lekker in zijn of haar blote billetjes rond te laten spelen.

Wil je gelijk een wasbare zwemluier bestellen?

In onze webshop vind je de wasbare zwemluiers van het Schotse bedrijf TotsBots. Deze luiers zijn 100% ademend en hebben een heerlijk zachte microvezel binnenkant. Dankzij de fijne stoffen heeft hij een comfortabele en stretchy pasvorm zonder te schuren. Zowel voor in als uit het water! De elastieken bij de benen en de taille zorgen ervoor dat ongelukjes binnenboord blijven en de klittenband bevestiging maakt het verschonen ook nog eens extra gemakkelijk.

#DEWEVERSHOEKCOMMUNITY
VOLG @DEWEVERSHOEK OP INSTAGRAM

Let op: wij versturen tijdelijk geen pakketjes tussen 12/12/24 en 01/01/25.

Heb je geen haast om je producten ontvangen? Wees welkom om je bestelling te plaatsen en je items komen 2 januari meteen jouw kant op.

Liefs, team de Wevershoek