Gratis verzending vanaf EUR 75,- (binnen NL) | Voor 13:00 besteld, is dezelfde dag verzonden | WebwinkelKeur gecertificeerd

Wasbare luiers wassen

Voor het eerste gebruik

Voordat je lekker kan gaan ‘luieren’ moeten de wasbare luiers eerst een aantal keer worden voorgewassen, dit verhoogd het absorptievermogen van de luier. De bamboevezel absorbeert volledig na ongeveer 10 wasbeurten. Wil je liever niet zo lang wachten? Houd er dan rekening mee dat je de eerste paar keer wat eerder zult moeten verschonen. Was de luiers in ieder geval tweemaal voor volgens het wasetiket, de eerste keer met en de tweede keer zonder wasmiddel. De overbroekjes kunnen volstaan met eenmaal voorwassen.

Luierinlegdoekjes

Het is belangrijk om voor het wassen de meeste ontlasting te verwijderen. Dit kan heel simpel door gebruik te maken van papieren luierinlegdoekjes. Je legt het luierinlegdoekje gewoon los in de wasbare luier en het doekje vangt de meeste ontlasting op. Na het gebruik gooi je de doekjes simpel in het toilet of in de container. Let op: menselijke uitwerpselen mogen in Nederland niet in de GFT-bak worden gegooid.

In onze webshop zijn de luierinlegdoekjes verkrijgbaar van het merk Kaatje Katoen. Deze luierinlegdoekjes zijn getest door RIONED en kunnen veilig worden weggespoeld door het toilet (niet bij oude rioleringen). Doe dit echter wel met één vel per keer om verstopping te voorkomen.


Voor borstvoedingsontlasting geldt dat deze zo dun en gemakkelijk oplosbaar is dat het voor deze periode niet nodig is om luierinlegdoekjes te gebruiken. Je gooit de luiers dan gewoon met poep en al in de wasmachine. Bij gebruik van oliehoudende producten moet je wel altijd een luierinlegdoekje gebruiken. Als de billencrème in aanraking komt met de luier loop je het risico dat de luier minder zal absorberen.

Tijdens het verschonen

Bij het verschonen van het tweedelige systeem hoef je niet altijd bij elke verschoning het overbroekje te wassen. Gemiddeld genomen zou ik vanwege hygiëne aanraden om het overbroekje bij elke tweede verschoning te verwisselen. Bij pasgeboren baby’s kun je hier gerust van afwijken, je hebt dan te maken met heel veel kleine plasjes. Voor de wolbroek gelden andere instructies, zie hier voor een wasinstructie van de wolbroek.

Zorg ervoor dat je na het verschonen het klittenband van de luier goed sluit, dit doe je eenvoudig door de tabs dubbel te vouwen. Als je dit achterwege laat zal het klittenband de andere luiers en eventuele andere was gaan beschadigen. Deze beschadigingen vallen niet onder de garantie. Klik de inleggers los van de wasbare luier/ overbroekje en gooi alles in de luieremmer.

“Gebruik een wasnet in de luieremmer, vieze luiers hoef je dan niet meer aan te raken”

Het bewaren van vieze luiers

Vieze luiers bewaar je droog in een luieremmer, maximaal 3 dagen. Dus niet voorweken of bleken! Hang een wasnet in de luieremmer zodat je later niet opnieuw de vieze luiers hoeft aan te raken. Je haalt voor het wassen het wasnet uit de luieremmer en stopt het in zijn geheel in de wasmachine. De luiers vallen er tijdens het wassen vanzelf uit. Het is handig om twee wasnetten aan te schaffen zodat je tijdens het wassen gelijk een wasnet weer terug in de luieremmer kunt ophangen.

In de wasmachine

Er zijn twee ingrediënten die van belang zijn bij het wassen van de luiers:

  1. Juiste hoeveelheid wasmiddel;
  2. voldoende water.

Het juiste gebruik van wasmiddel is erg belangrijk; het moet het vuil kunnen losweken en vervolgens zwevend houden zodat het na het spoelen in zijn totaliteit kan worden afgepompt. Gebruik je te weinig wasmiddel, dan zal het vuil onvoldoende blijven zweven en weer terugslaan op de luier. Gebruik je teveel wasmiddel dan kan het vuil niet goed losweken. In beide gevallen is het gevolg dat de luier op den duur gaat stinken! Dat wil je natuurlijk niet.

Van belang is om na te gaan wat de hardheid is van het water en hierop de juiste hoeveelheid luierwasmiddel aan te passen. Test hier de hardheid in jouw regio!


Gebruik een speciaal luierwasmiddel om te voorkomen dat er schadelijke stoffen in het wasmiddel zitten die de luiers aantasten. In de webshop is Potion waspoeder verkrijgbaar wat speciaal is ontwikkeld voor de TotsBots luiers. Wil je liever geen speciaal luierwasmiddel gebruiken? Gebruik dan poederwasmiddel voor gekleurde was, waar geen soda in is verwerkt en met een zeeppercentage van <5%. Omdat merken constant veranderen van samenstelling is het niet mogelijk om hierin een concreet advies te geven, wees je er ook van bewust dat TotsBots geen garantie geeft bij het onjuist wassen van de luiers. Tot slot adviseren we om geen andere middelen te gebruiken zoals azijn of wasverzachter.


Zorg dat je altijd voldoende water gebruikt tijdens het wassen, dit is namelijk het belangrijkste ingrediënt in de luierwas! Gebruik hierbij het volgende wasprogramma:

    1. Spoelen; was de luiers op een kort programma op 40 graden (max. 60 graden) en centrifugeer de luiers op max. 1000 toeren. Haal nu de overbroekjes eruit en hang deze te drogen.
    2. Wassen (lang programma); was de luiers nu op een lang programma op 40 graden (max. 60 graden) met de optie extra spoelen, en centrifugeer de luiers dit keer op max. 1200 toeren. Door de luiers extra te spoelen voorkom je zeepresten in de luiers die de huid van je baby kunnen aantasten en de luier op een gegeven moment kan laten stinken. Voeg bij dit programma gerust de andere bonte was toe.

Gebruik bij voorkeur geen eco-stand tijdens het wassen, want dit programma zorgt ervoor dat je water bespaart en dat is nu juist net niet de bedoeling.

“Hang de luiers in de zon te drogen, dit werkt desinfecterend en verwijderd de vlekken”

Drogen

Laat de luiers bij voorkeur buiten aan de waslijn drogen. Dit is beter voor het milieu en eventuele vlekken worden door de zon eruit gebleekt. Bij slecht weer kun je de luiers binnen te drogen hangen of ze op een koud programma in de droger doen. Houd er wel rekening mee dat bij overmatig gebruik van de droger de luiers sneller zullen slijten. De overbroekjes kunnen niet in de droger, want dan beschadigd de watervaste coating. Gelukkig drogen de overbroekjes erg snel en is dit ook helemaal niet nodig!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

De waardering van dewevershoek.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 12 reviews.