Lanoliseren: zo maak je wol waterafstotend (in 3 stappen)

Lanoliseren: zo maak je wol waterafstotend (in 3 stappen)

Wol is een geweldig materiaal: zacht, ademend en dankzij het natuurlijke wolvet (lanoline) ook een tikje waterafstotend. Maar na verloop van tijd – en zeker na een paar wasbeurten – kan dat lanoline-laagje verminderen. Gelukkig kun je dit heel makkelijk weer aanvullen. Dit proces heet lanoliseren. Klinkt misschien chic, maar het is gewoon een kwestie van een wolletje in een badje leggen met wat lanoline. Ideaal om bijvoorbeeld je wollen overbroekjes voor wasbare luiers weer optimaal lekvrij te maken, of om wollen vestjes extra te beschermen.

Belangrijk: voordat je begint met lanoliseren, was je het wollen item altijd eerst (een schoon wolletje neemt de lanoline beter op). Hoe je wol moet wassen lees je in onze blog Wol wassen in 4 simpele stappen. Heb je een schoon, nat wolletje? Dan kun je aan de slag met onderstaande stappen! 🐑🧼

Wat heb je nodig voor lanoliseren?

  • Pure lanoline (wolvet, verkrijgbaar bij drogist of ecowinkel)
  • Wolwasmiddel of milde babyshampoo (een drupje om de lanoline op te lossen)
  • Een emmer of wasbak
  • Warm water

Klaar? Volg dan dit 3-stappenplan:

Stap 1: Maak een lanolinebadje

  • Vul de emmer of bak met een laagje heet water (kokend water uit de waterkoker gemengd met wat koud is prima, als het maar erg warm is).
  • Voeg hieraan toe: een druppel wolwasmiddel of milde shampoo + een theelepel pure lanoline.
  • Roer goed totdat de lanoline volledig is opgelost. Dit kan even duren; het water kan een beetje melkachtig worden – dat is oké. Je wilt geen klontjes lanoline meer zien.
  • Voeg nu koud water toe aan dit mengsel tot het water is afgekoeld naar lauw (zo’n 20–30°C, net als een babybadje). Je lanolinebadje is nu klaar voor gebruik. Het mag best “vettig” aanvoelen – dat is juist de bedoeling. Het hele badje zit vol fijne lanoline-deeltjes die zich aan je wol gaan hechten.

Tip: Vind je dit gedoe of heb je haast? Er bestaan kant-en-klare wolkuur producten (bijv. van Disana). Dat is eigenlijk voorgeweekt lanoline. Dan hoef je alleen een dopje wolkuur door een bak lauw water te roeren en kun je onderstaand stappenplan direct vervolgen. Volg in dat geval de dosering op het etiket van de wolkuur.

Stap 2: Wol in het lanolinebadje doen

Leg je schone, natte wollen kledingstuk(ken) in het lauwwarme lanolinebadje. Zorg dat het item helemaal ondergedompeld is. Je kunt gerust meerdere kleine spulletjes tegelijk lanoliseren als ze in dezelfde emmer passen (bijv. 2–3 luierbroekjes).

  • Niet wrijven… tenzij: Normaal behandel je wol heel voorzichtig (niet wrijven of wringen), maar hier komt een uitzondering: Bij het lanoliseren van wollen luierbroekjes mag je wél wat wrijven/kneden. Waarom? Omdat licht vervilten de stof dichter maakt en zo nog meer waterdichtheid geeft. Voor gewone wollen truien of vesten hoeft dit niet en wil je vervilten juist vermijden. Maar die dikke wolbroekjes voor over de luier kun je gerust even goed door het lanolinebadje masseren, binnenstebuiten keren en zelfs een tikje “boenen”. Dit zorgt dat de lanoline extra goed in de vezels trekt. (Niet te ruw doen hoor, maar je hoeft niet bang te zijn van een beetje wrijving bij die items.)
  • Laat de wol nu een paar minuten weken in het badje. Een minuut of 5–10 volstaat; langer kan op zich geen kwaad, maar is niet per se nodig. De lanoline hecht meestal vrij snel aan de vezels.

Stap 3: Uitknijpen en drogen (niet uitspoelen!)

  • Haal de wol uit het lanolinebadje. Spoel het níet uit! Je wilt de lanoline juist in de wol laten zitten. Het kledingstuk zal nu een beetje “vettig” aanvoelen – dat is precies goed.
  • Knijp het overtollige water er voorzichtig uit. Niet wringen, maar zachtjes drukken of desnoods tussen een handdoek rollen om het meeste vocht eruit te krijgen.
  • Leg het item plat te drogen op een droge handdoek, vorm het netjes tot zijn oorspronkelijke model en laat het zo liggen totdat het helemaal droog is. Dit kan, afhankelijk van dikte, een dagje duren. (Wolbroekjes kun je ook op een rekje laten drogen, maar leg ze plat als je vervorming wilt voorkomen.)

En klaar ben je! Je wolletje is nu weer gevoed met lanoline. Je zult merken dat het licht vettige laagje na één of twee keer gebruiken minder wordt – dat trekt in de stof en het overtollige verdwijnt. Wat overblijft is een heerlijk zachte, waterafstotende wol. 🌟

Hoe vaak lanoliseren? Dat hangt af van het gebruik. Een wollen luierbroekje voor dagelijks gebruik moet je in het begin misschien 1x per 1-2 weken lanoliseren (de eerste keren wol absorbeert het veel), daarna vaak maar eens per maand of zelfs minder. Je merkt dat het tijd wordt als de broekjes beginnen door te lekken of droger aanvoelen. Andere wolletjes, zoals wollen jasjes of dekentjes, hoef je maar af en toe te lanoliseren – bijvoorbeeld aan het begin van het seizoen of als je merkt dat ze stug worden.

Lanoliseren is dus eigenlijk een conditioner voor je wol: het houdt de vezels soepel, voorkomt uitdrogen én maakt ze praktisch in gebruik (water- en vuilafstotend). Een kleine moeite met een groots effect – zeker voor al die fijne wolspullen die je graag dagelijks gebruikt.

Nu ben je helemaal op de hoogte om je wol zo goed mogelijk te verzorgen. Combineer dit lanoline-ritueel met de juiste wasroutine (zie “Wol wassen) en je zult zien dat je wollen kleding jarenlang meegaat, ongeacht hoeveel liefdesknuffels, klimpartijen of wasbeurten ze meemaken. 😊 Succes met lanoliseren!

Vergeet niet de behandeling elke paar maanden te herhalen voor optimaal resultaat. Heb je vragen? Stel ze gerust!

Terug naar blog