Wol Wassen in 4 Simpele Stappen - nooit meer krimp!

Wol Wassen in 4 Simpele Stappen - nooit meer krimp!

Help! Mijn mooie wollen babyvestje is gekrompen…” Herkenbaar? Als je ooit per ongeluk een wollen trui of dat schattige merino boxpakje van je kleintje te heet hebt gewassen, weet je hoe frustrerend het is. Gelukkig kun je dit drama gemakkelijk voorkomen! Na het lezen van deze blog weet je precies hoe je wol moet wassen – met de hand óf in de wasmachine – zodat jouw wollen kleding en die lieve babykleertjes schoon worden zonder te krimpen. Are you with me? 😉

Eerst even wat je niet moet doen:

Don’ts bij wol wassen (fouten die je wilt vermijden):

  • Wollen kleding wassen met heel koud óf juist snikheet water
  • De temperatuur van het water tussentijds laten wisselen (temperatuurschommelingen)
  • Wrijven, wringen en boenen op de stof
  • Centrifugeren op een heel hoog toerental
  • Behandelen met agressieve schoonmaakmiddelen (chloor, reguliere vlekkenverwijderaars)
  • Wol urenlang laten weken in water
  • Wollen kleding in de wasdroger stoppen 🚫

Klinkt als een hele waslijst aan “verboden” dingen – maar wat mag dan wel? 🤔 Geen zorgen, hier komen de vier simpele stappen voor een succesvolle wolwas!

Wol wassen is eenvoudig als je het op de juiste manier doet – vaak is even luchten ook al voldoende om je wollen favorieten op te frissen.

Stap 1: Vraag jezelf af of luchten al voldoende is

Ruikt een wollen kledingstuk een beetje muf, maar is het niet echt vies? Dan hoef je het misschien helemaal níet te wassen! Wol is van nature zelfreinigend. Dat betekent dat je wol veel minder vaak hoeft te wassen dan bijvoorbeeld katoen. Soms kun je wekenlang volstaan met alleen luchten in plaats van wassen.

Hang muffe wolletjes een nachtje buiten in de frisse lucht, of in een vochtige badkamer (bijvoorbeeld tijdens/na het douchen). De vochtige buitenlucht – ochtenddauw of mist – doet wonderen: het reinigt als het ware de wolvezels en geurtjes verdwijnen vanzelf. Even uitwaaien kan al genoeg zijn om je wollen vest of de wollen slaapzak van je baby weer helemaal op te frissen. Scheelt weer een wasbeurt én het is beter voor de levensduur van je kleding.

Natuurlijk, als er een vlek of ongelukje op zit – bijvoorbeeld een melkvlek op het rompertje – dan moet je wél wassen. Zie stap 2.

Stap 2: Vlekken? Behandel ze eerst

Zitten er vlekken op de wol, vooral van melk, poep of andere hardnekkige dingen? Voorbehandelen is het devies. Pak er een blokje of flesje ossengalzeep bij – een echt wondermiddeltje voor vlekken op wol (en andere delicate stoffen).

Zo doe je dat: masseer de ossengalzeep zachtjes in op de vlek(ken) op de vochtige stof. Niet hard wrijven, gewoon licht inmasseren. Laat dit een paar minuutjes intrekken en spoel daarna de zeep voorzichtig uit met lauwwarm water. Vaak zie je de vlek al vervagen of helemaal verdwijnen. Belangrijk: vlekken behandel je het liefst zo snel mogelijk nadat ze ontstaan zijn. Hoe verser de vlek, hoe makkelijker ‘ie eruit gaat. Driedagenoude wortelprutvlekken zijn gewoon lastiger dan een vers morsincident. 😉

Heb je geen ossengalzeep in huis? Probeer dan een milde wolwasmiddel direct op de vlek, of een natuurlijke vlekkenverwijderaar. Maar ossengal (vloeibaar of vast) is echt een must-have voor ouders met wolletjes – zet dat op je boodschappenlijstje!

Stap 3: Het wassen zelf – met de hand of in de wasmachine

Controleer altijd eerst even het waslabel in je kleding voordat je begint met wassen. Hoewel wol in het algemeen dezelfde principes heeft, kunnen specifieke wolsoorten of merken nét iets anders reageren. De fabrikant weet het beste hoe zijn product gewassen wil worden – volg die instructies als ze sterk afwijken. In de praktijk zul je zien dat 90% van de wollen kleding zegt: handwas of wolwasprogramma, niet wringen, niet in de droger. Maar goed, check even voor de zekerheid. Vooral belangrijk: sommige wollen items kunnen tóch niet in de machine ondanks een wolprogramma, bijvoorbeeld door bijzondere afwerking.

Vind je het fijn om extra zekerheid te hebben? Je kunt ook op de site van het merk kijken of ze nog specifieke wasvoorschriften hebben voor hun wol.

Kies je voor handwas (onze aanbeveling voor waardevolle wolstukken) of toch machine? Hieronder beide methodes uitgelegd:

Wol met de hand wassen

De veiligste manier om wol te wassen is met de hand, want dan heb je alle factoren onder controle. Zo doe je dat:

  1. Bak of emmer vullen: Vul een emmer, teil of de wasbak met lauwwarm water. Ideaal is rond de 20–30°C (voelt gewoon aangenaam warm aan je pols, niet heet). Tip: gebruik een badthermometer of keukenthermometer als je precies wilt weten hoe warm het is.
  2. Wolwasmiddel toevoegen: Doe een scheutje biologisch wolwasmiddel in het water en meng het even. Gebruik bij voorkeur géén gewoon (synthetisch) wasmiddel; dat kan de fijne kwaliteiten van wol aantasten. Een speciaal wolshampoo (zoals die van Disana of Joha) is lief voor de wol en vaak ook natuurlijk.
  3. Wol onderdompelen: Leg het wollen kledingstuk in het water en duw het voorzichtig onder zodat het helemaal doorweekt raakt. Niet gaan boenen of schrobben – gewoon laten zakken en het sop zijn werk laten doen. Je kunt het kledingstuk met je handen voorzichtig een paar keer door het water bewegen en zachtjes knijpen zodat het wasmiddel overal komt. Dit mag best een paar minuten weken, maar niet langer dan pakweg 5 minuten. Wol hoeft niet uren te weken; dat kan juist averechts werken (vezels kunnen verfilten).
  4. Spoelen: Giet het sopje weg en spoel de wol goed uit met water van ongeveer dezelfde temperatuur als het waswater. Dit is belangrijk: wol krimpt vooral bij grote temperatuurverschillen. Dus spoel ook lauw/warm, niet ineens ijskoud naspoelen. Houd spoelen vol tot er geen zeepresten meer uit komen. Eventueel meerdere spoelrondes.
  5. Niet centrifugeren of wringen: Wol en centrifuges = geen goede match. Draai liever niet centrifugeren (of heel kort op laag toerental, zie hieronder bij machinewas). Wring het kledingstuk ook niet uit als een dweil – daarmee rekt en vervilt het. Wat dan wel? -> Ga door naar stap 4 (in vorm brengen & drogen).

Wol in de wasmachine wassen

Kan wol in de wasmachine? Ja, sommige wolletjes kunnen prima in de wasmachine gewassen worden op het speciale wolprogramma. Moderne machines hebben vaak een goed wolwasprogramma dat heel mild is (lage temperatuur, weinig beweging). MAAR: altijd het waslabel van de kleding volgen! Als daarop staat alleen handwas, neem dat serieus. Desondanks kiezen veel ouders er wel eens voor om een wolwasje in de machine te doen – onder heel precieze voorwaarden. Wij adviseren het volgende als je de machine wilt gebruiken voor wol:

Gebruik altijd het wolprogramma (of fijnwas als alternatief) en zet de temperatuur zoals aangegeven (30°C of koud).

  • Zorg voor constante temperatuur: Het belangrijkste is dat het water tijdens het wassen en spoelen dezelfde temperatuur heeft. De meeste machines doen dit automatisch in een wolprogramma, maar mocht je twijfelen aan je machine: zet ‘m dan liever op koud om schommelingen te voorkomen. (Beter te koud dan wisselend warm/koud.)
  • Weinig bewegen: Het wolprogramma zorgt al voor weinig trommelbeweging. Stop de machine niet te vol; was maar een paar wolletjes tegelijk zodat ze ruimte hebben en niet teveel langs elkaar schuren.
  • Centrifugeer laag toerental: Zet het centrifugetoerental op maximaal 600 toeren indien mogelijk. Sommige wolprogramma’s doen standaard 800 – als je dat kunt aanpassen, doe lager. Of sla het centrifugeren helemaal over en knijp water met de hand uit (zie stap 4).
  • Gebruik wolwasmiddel: Net als bij handwas, doe vloeibaar wolwasmiddel in het wasmiddelbakje (of een wasbolletje) – geen gewoon waspoeder.

Was je regelmatig wol (bijvoorbeeld de wolletjes van je baby)? Dan is het ook slim om af en toe de lanoline in de vezels aan te vullen. Want door wassen spoelt wat van het natuurlijke wolvet eruit. Lanoliseren is het sleutelwoord: dat maakt wol weer zacht, waterafstotend en houdt het materiaal in topconditie. Ongeveer eens in de paar maanden is dat voldoende. Zie onze blog Lanoliseren – zo doe je dat” voor een stap-voor-stap uitleg en hoe je eenvoudig een lanolinebadje maakt voor je wol. (Vooral handig voor bijvoorbeeld wollige luierbroekjes die waterdicht moeten blijven.)

Stap 4: In vorm brengen en drogen

Na het wassen is het tijd om de wol te drogen, maar wel op de juiste manier:

  • Water verwijderen: Haal het kledingstuk uit het water (of uit de machine na zacht centrifugeren). Knijp het voorzichtig uit om overtollig water te verwijderen, zonder wringen! Je kunt het ook op een schoon droog doekje leggen en het doekje oprollen met de trui erin, om zo vocht eruit te persen.
  • In model leggen: Wol is nu nat en zwaar, dus pak het behoedzaam vast (niet aan één punt uitwringen, dan rekt het uit). Leg het item op een droge handdoek op een vlakke ondergrond. Breng het voorzichtig in de juiste vorm/model – de trui of het vestje weer netjes plat met de juiste verhoudingen. Wol kan een beetje “vormbaar” zijn als het nat is, dus leg alles goed zoals het hoort. Trek of duw niet hard, gewoon mooi platleggen.
  • Liggend drogen: Laat het wollen kledingstuk liggend drogen, bij voorkeur op die handdoek (de handdoek kan je evt. na paar uur vervangen door een droge). Binnen of buiten kan allebei, maar vermijd felle zon en zeker géén droger! Direct zonlicht kan wol namelijk doen vergelen of uitdrogen, en de droger… nou ja, die laat het krimpen tot poppenformaat. Dus geduld, laat de natuur drogen.

Extra tips voor wol onderhoud:

  • Apart wasmandje voor wol: Houd een aparte wasmand of -zak voor vuile wolwas. Zo voorkom je dat er per ongeluk een wollen sok tussen de normale was in de machine belandt (en prompt krimpt).
  • Lucht je wol regelmatig: Zoals bij stap 1 gezegd: je hoeft niet na elk dragen te wassen. Wol fris houden kan vaak door te luchten. Gun je wollen vest of baby’s wollen pakje af en toe een dagje uitwaaien tussen het dragen door.
  • Repareer kleine gaatjes direct: Ontdek je een klein gaatje of los naadje in je wollen kleding? Naai het gelijk even dicht. Wol kan gaan lopen als een gaatje groter wordt, en bovendien wil je motten niet de kans geven (motten komen af op etensrestjes en zweetgeurtjes – nog een reden om te luchten en op te bergen als iets lang ligt).
  • Berg wol goed op bij lange opslag: Gaat de winterkleding of de te kleine maatjes voor langere tijd de kast in? Berg ze schoon gewassen op in een luchtdichte bak of zak, eventueel met een anti-mot cederhout blokje erbij. Zo komen ze fris weer tevoorschijn voor een eventueel volgend kindje of seizoen.
  • Vlek na drogen nog zichtbaar? Hang het wollen kledingstuk eens een uurtje in de zon (niet te lang). De zon bleekt organische vlekken zoals melk of fruit op wol op milde wijze. Dit werkt soms beter dan boenen!

Conclusie

Wol wassen vraagt om een iets andere routine dan gewone was, maar zoals je ziet is het hartstikke eenvoudig als je weet hoe. Volg deze stappen en jouw wolletjes – van die lekkere wollen trui van jezelf tot de lieve rompertjes van je baby – blijven prachtig en zacht, was na was.

Heb je na het lezen van dit artikel ook het vertrouwen dat je simpel en snel aan de slag kunt met jouw wolwas? Mooi! 🤗 Mocht je nog geen speciaal wolverzorgingsproduct in huis hebben (zoals wolwasmiddel of lanoline), dan kun je die natuurlijk bij ons in de webshop vinden. We sturen het razendsnel op, zodat jij meteen goed van start kunt gaan met het verzorgen van je wol. Want goed onderhouden wol gaat lang mee – misschien wel een leven lang, van babytrui tot later een dekentje voor de kleinkinderen.

Veel wasplezier en geniet van je heerlijk frisse, zachte wolletjes!

PS: Toch per ongeluk iets laten krimpen? Niet weggooien! Soms kun je een gekrompen wolletje nog redden door het nat op te rekken of – bij 100% wol – heel voorzichtig te blocken. Maar voorkomen is beter dan genezen, dus hopelijk maken deze tips dat niet meer nodig.

 

 

Terug naar blog