GRATIS VERZENDING op NL orders vanaf €100,- (standaard v.a. €3,95)GRATIS VERZENDING op BE orders vanaf €125,- (standaard €9,-)Wij verzenden dagelijks!
GRATIS VERZENDING
NL orders vanaf €100,- (standaard v.a. €3,95)
GRATIS VERZENDING
BE orders vanaf €125,- (standaard €9,-)
VERZENDTIJD
Voor 16:00 uur besteld is dezelfde dag verzonden!
, , ,

Starten met katoenen luiers: wat heb je nodig?

Heb je besloten om te starten met katoenen luiers? En vraag je je nu af waar je moet beginnen? Wat je daadwerkelijk moet aanschaffen? Als je begint met wasbare luiers dan is het heel logisch om overweldigd te raken door alle nieuwe termen en keuzes die je moet maken bij het aanschaffen van luiers.

Maar als je eenmaal hebt gekozen voor een natuurlijk luiersysteem dan worden deze keuzes al snel een stuk gemakkelijker. In deze tweede blog uit de complete blogserie over het het natuurlijke luiersysteem van Disana laten we graag aan je zien welke producten je nodig hebt om te starten met katoenen luiers.

Twijfel je nog of herbruikbare luiers wel iets voor jullie zal zijn? Lees dan eerst onze vorige blog waarin je ontdekt waarom andere ouders en natuurlijke kraamverzorgers hebben gekozen voor katoenen luiers.

Wat je nodig hebt om te starten met katoenen luiers is eigenlijk heel simpel.

Je hebt nodig:

  • strikluiers als basis;
  • inleggers om extra absorptie toe te voegen aan de strikluiers;
  • papieren inlegdoekjes om ontlasting op te vangen;
  • overbroekjes om het geheel waterdicht te maken;
  • (optioneel) wasbare billendoekjes.

Hieronder laten we zien waar het natuurlijke luiersysteem van Disana uit bestaat. En welke keuzes je daarin hebt.

Strikluier

Katoenen strikluier Disana

De strikluier is de basis van het luiersysteem van Disana. Doordat de luier niet is voorgevormd kun je deze zo vouwen dat hij altijd goed past. Vanaf geboorte tot aan de zindelijkheid. In het begin gebruik je de strikluier zonder inleggers, met alleen een overbroekje eroverheen. Naarmate je baby ouder wordt voeg je hier naar eigen inzicht extra inleggers aan toe. Dit verhoogt het absorptievermogen.

Inleggers

Molton inlegger

Molton inleggers Disana

De molton inlegger is een dunne inlegger en absorbeert veel vocht. Dat maakt deze inlegger zeer geschikt als eerste inlegger voor in de strikluier. Je vouwt de molton in een smalle strook en legt hem op de strikluier. Mocht de molton inlegger onvoldoende absorptie geven kies dan voor een hydrofiele doek of voor dubbele inleggers.

Edit augustus 2023: Helaas zijn deze inleggers uit productie gehaald door Disana vanwege de stijgende materiaalkosten. Gebruik een hydrofiel of andere katoenen of bamboe inlegger.

Hydrofiele doek

Hydrofiele doeken van Disana

De hydrofiele doek gebruik je als vouwluier voor pasgeboren baby’s of als inlegger in de strikluier. Vaak komt de hydrofiele doek als inlegger van pas zodra de molton inlegger onvoldoende absorbeert. Voor de nachten is het fijn om een combinatie van de molton inlegger en hydrofiele doek te gebruiken.

Papieren inlegdoekjes

Papieren inlegdoekjes Disana

De papieren inlegdoekjes gebruik je pas vanaf de periode dat je baby start met vaste voeding. Daarvoor lost de poep nog gemakkelijk op in de wasmachine. Met het papieren inlegdoekje kan je gemakkelijk de ontlasting opvangen en uit de luier verwijderen. Je gooit de inlegdoekjes met ontlasting na het verschonen gewoon weg. Is er alleen geplast? Stop ze dan met de luier in de was.

Overbroekjes

Wolbroek

Wolbroek Disana kleur naturel

Om de strikluier waterdicht te maken gebruik je een wolbroek. Wol ademt, is warmte-regulerend en heeft het vermogen om 30% van haar eigen gewicht te absorberen. Dat maakt de wolbroek een zeer fijn overbroekje voor over de strikluier. Vooral een aanrader voor de nacht!

PUL overbroekje

PUL overbroekje Disana

Als je baby allergisch is voor wol dan biedt het PUL overbroekje een uitkomst. Dit overbroekje is gemaakt van een ademend soort plastic en past mooi over de strikluier. Een voordeel van dit overbroekje is dat het meegewassen kan worden in de wasmachine.

Wat is er nog meer?

Naast de producten uit het natuurlijke luiersysteem van Disana zijn er ook een aantal andere fijne opties verkrijgbaar om te combineren met de strikluiers.

Soorten inleggers

Als inlegger kun je eigenlijk van alles gebruiken in de strikluier, zelfs een theedoek! Houd bij de aanschaf rekening met de kwaliteiten van de verschillende materialen:

Bamboe; absorbeert zeer veel, maar neemt minder snel het vocht op. Duurder in aanschaf.

Hennep; temperatuur regulerend => warm in de winter, koel in de zomer. Wordt hard in gebruik.

Bio katoen; absorbeert zeer snel, maar neemt minder vocht op als bamboe. Goedkoper in aanschaf en mag in de droger. 

In de praktijk worden ook weleens prefolds gebruikt als inlegger in de strikluier. Een prefold is een rechthoekige lap, verdeeld in drie banen. De middelste baan bestaat soms uit meerdere lagen voor extra absorptie.

Andere overbroekjes

Als overbroekjes worden naast de fijne Disana overbroekjes ook wel andere merken gebruikt:

Nu weet je welke producten je waarvoor nodig hebt uit het Disana luiersysteem. In onze volgende blog helpen wij je op weg bij het bepalen van de juiste hoeveelheid luiers dat je wilt aanschaffen. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis de volgende blog niet. Of bekijk onze ultieme gids over strikluiers.

#DEWEVERSHOEKCOMMUNITY
VOLG @DEWEVERSHOEK OP INSTAGRAM

De waardering van dewevershoek.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 148 reviews.