GRATIS VERZENDING op NL orders vanaf €75,- (standaard v.a. €4,50)GRATIS VERZENDING op BE orders vanaf €100,- (standaard €9,-)Wij verzenden dagelijks!
GRATIS VERZENDING
NL orders vanaf €75,- (standaard v.a. €4,50)
GRATIS VERZENDING
BE orders vanaf €100,- (standaard €9,-)
VERZENDTIJD
Voor 16:00 uur besteld is dezelfde dag verzonden!
, ,

Strikmutsje; waarom zo belangrijk voor newborn baby’s

Engel wol zijde strikmutsje walnoot

Waarom gebruik je een strikmutsje? Hoe moet ik een strikmutsje strikken? Is het wel veilig? Kan mijn baby slapen met een strikmutsje? Zijn ze ook geschikt voor in de zomer? Dit zijn ook de vragen die ik had toen ik voor het eerst in aanraking kwam met strikmutsjes. Lees hier alles wat je wilt weten over deze bijzondere mutsjes.

Wat is een strikmutsje?

Een strikmutsje is een muts met twee lange koorden, waarmee je de muts op veilige wijze bevestigt. De pasvorm en het fijne materiaal van de strikmuts zorgen ervoor dat je baby goed wordt ondersteund bij het op temperatuur houden van zijn of haar lichaam. Op die manier kan alle energie in het groeien worden gestoken. 

In Nederland dragen de meeste pasgeboren baby’s nog een katoenen of synthetische dopmuts. Dit is jammer, want de strikmuts heeft zoveel meer te bieden!

Waarom gebruik je een strikmutsje?

Doordat het hoofd van een pasgeboren baby vaak vrij groot is in verhouding tot de rest van het lichaam; baby’s nog open fontanellen hebben; en meestal ook onbedekt zijn met haar; verliest het lichaam veel warmte via het hoofd. Het is daarom verstandig om een mutsje te dragen zodat deze warmte niet onnodig verloren gaat.

Materiaal zorgt voor optimale temperatuur

Strikmutsjes zijn veelal gemaakt van wol en zijde. Dankzij deze combinatie is het strikmutsje zeer geschikt voor alle seizoenen. Zijde heeft namelijk de eigenschap om warmte vast te houden als het koud is, en het werkt verkoelend als het warm is.

De wol zorgt ervoor dat je baby niet te snel afkoelt en houdt het lichaam heerlijk op temperatuur. Daarnaast kunnen zowel wol als zijde max. 30% van hun eigen gewicht aan vocht absorberen zonder dat je baby nat aanvoelt. Dit voorkomt wederom voor teveel afkoeling door transpiratie.

Bescherming tegen teveel prikkels

Naast de warmte van wol die ze bieden, geven ze ook heerlijke omhulling voor prikkels van buitenaf. Pasgeboren baby’s hebben nog open fontanellen en zijn daardoor meer kwetsbaar voor invloeden uit de omgeving.

Maar ook oudere kinderen die snel overprikkeld raken kunnen veel baat hebben bij het gebruik van een wol zijde strikmuts. De zijderups beschermt zichzelf namelijk voor invloeden van buitenaf, en zo werkt de zijde ook beschermend voor ons!

Uitstekende pasvorm

Het model van het strikmutsje is zo gemaakt dat het gehele hoofd goed bedekt is en er altijd een gedeelte van het voorhoofd vrij blijft. Het is belangrijk dat een gedeelte van het voorhoofd vrij blijft, hiermee tast je kindje de omgevingstemperatuur af. De strikmuts wordt daarom ook een helmmuts of helmmodel genoemd.

Een andere term die je ook weleens tegenkomt bij de mutsjes is het pixie mutsje (niet altijd persé een strikmuts). Het pixie mutsje heeft een puntje achterop het hoofd, waardoor de muts op een elfenmutsje lijkt.

Blijft goed zitten

Een ander groot voordeel van de strikmuts is dat het mutsje dankzij het strikken van de lange koorden veel minder snel verschuift dan een dopmutsje of beanie. Dopmutsjes glijden heel snel van het hoofdje af, waardoor je constant het mutsje opnieuw moet opdoen.

Vooral ’s nachts is dit vervelend omdat je het dan niet altijd in de gaten hebt, met als gevolg dat je baby afkoelt. Dat is bij een strikmuts dus niet het geval. Als je de strikmuts op juiste wijze strikt kan je hem ook gewoon veilig ’s nachts gebruiken.

Waarom is warmte zo belangrijk?

De warmteregulatie bij een pasgeboren baby is nog heel kwetsbaar. Veel kinderen hebben nog moeite om hun eigen lichaam op temperatuur te houden.

Het is dus van groot belang om in de eerste levensfase ervoor te zorgen dat je baby zijn of haar lichaamstemperatuur op niveau kan houden, zodat alle energie gebruikt kan worden voor de groei en ontwikkeling van hersenen en organen. Daarnaast geeft warmte ook gevoel van liefde en geborgenheid.

Kindjes die te koud gekleed zijn worden vaak onrustig, huilen voortdurend of hebben last van buikkrampjes. Meestal helpt het om je baby dan te kleden in wollen kleertjes en te omhullen met een wollen wikkeldeken.

Houd natuurlijk altijd goed de temperatuur van je baby in de gaten. Heeft je baby een gemarmerde huid of een rood hoofd? Dan heeft hij of zij het mogelijk te warm. Je kan ook tussen de schouderbladen in het nekje voelen of het klam of warm aanvoelt.

Ben je bang dat je baby het te koud heeft? Voel dan aan de voetjes. Deze horen gewoon behaaglijk warm te zijn. Buitenshuis is het overigens normaal dat handjes en wangetjes koel aanvoelen.

“Baby’s die te koud gekleed zijn worden vaak onrustig, huilen voortdurend of hebben last van darmkrampjes”

Welk materiaal kies ik dan?

Strikmutsjes zijn verkrijgbaar in verschillende materialen:
– wol/ zijde
– zijde
– wol
– katoen
– wol/ zijde/ katoen

Zoals je eerder hebt gelezen wordt de wol/ zijde strikmuts het meest verkocht onder de strikmutsen. Maar soms zijn er situaties waarbij een ander materiaalsoort voor jouw kindje toch beter geschikt is.

Een zijden muts is bijvoorbeeld aan te raden als je kind allergisch is voor schapenwol of het erg snel warm heeft. Maar ook voor baby’s met eczeem is zijde zeer heilzaam.

Een wollen strikmutsje is vooral handig voor in de winter. Bescherm je baby buiten extra tegen de kou door een wollen muts te gebruiken over de wol/zijde strikmuts. 

Katoen is vooral fijn voor in de zomer als je liever geen wol/ zijde muts wilt gebruiken. Voor de overige seizoenen heeft katoen niet onze voorkeur. Katoen neemt minder zweet op waardoor je kindje kan afkoelen. Daarnaast reguleert katoen veel minder goed de warmte dan wol dat doet. Mutsen van synthetische stoffen raden wij ten zeerste af.

Synthetisch materiaal kan geen vocht opnemen en heeft de eigenschap om warmte te gaan stuwen. Warmtestuwing is erg gevaarlijk voor je baby.

Hoe strikmutsje strikken?

Er zijn meerdere manieren hoe je een strikmuts kunt strikken. Het is van groot belang dat je de muts op veilige wijze strikt zodat het mutsje niet over het gezichtje van je baby glijdt.

Manier 1

Stap 1: Zet het mutsje op het hoofdje van je kind.Stap 2: Kruis de koorden voorop de borst.

Stap 3: Breng de koorden onder de oksels naar achteren.

Stap 4: Strik de koorden op de rug/ zijkant vast; of haal de koorden naar voren en strik op de buik vast.

Manier 2

Stap 1: Zet het mutsje op het hoofdje van je kind.

Stap 2: Haal de koorden recht naar beneden onder de okstels door naar achteren.

Stap 3: Strik de koorden op de rug/ zijkant vast; of haal de koorden naar voren en strik op de buik vast.

De laatste stap is afhankelijk van de resterende lengte van de koorden. Als je de koorden op de zijkant strikt heeft je baby geen last van het strikje als het op de rug slaapt. Denk er altijd om dat de bandjes niet te strak zitten zodat je baby voldoende ademhalingsmogelijkheden heeft.

Tot welke leeftijd?

Tot welke leeftijd je een strikmuts gebruikt is afhankelijk van de situatie. Alle pasgeboren baby’s zijn gebaat bij een strikmuts in de eerste levensweken. Vooral prematuur geboren kindjes. Daarna zul je moeten nagaan of het voor jou kind nog zinvol is om een strikmutsje te dragen. Je kunt jezelf hierbij het volgende afvragen:

1. Heeft mijn baby al haar? Als het hoofd bedekt is met haar zal je baby het minder snel koud krijgen.

2. Verblijft je baby in koude vertrekken? Of staat de (centrale) verwarming altijd aan?

3. Heeft je kindje het van nature snel koud?

4. Heeft je kindje snel last van prikkels van buitenaf? Soms wil je de zijde materialen blijven gebruiken om je kindje voor prikkels te beschermen. Dit kan zelfs tot op latere leeftijd.

In de meeste gevallen wordt de strikmuts de eerste levensweken binnenshuis en ’s nachts gebruikt en daarna gedurende het eerste levensjaar voor buiten en in koelere ruimtes.

Strikmutsje ook in de zomer?

Zelfs in de zomer kan je de strikmuts blijven gebruiken. Gebruik dan de zijde of wol/ zijde variant. Als de temperaturen erg hoog zijn of je gaat naar warme landen dan hoef je uiteraard geen mutsje meer te gebruiken. Maar met de wisselende temperaturen in Nederland komt de strikmuts ook in de zomer zeker van pas.

Kortom de strikmuts is echt een ‘must’ voor op de natuurlijke kraamuitzetlijst. Bekijk hieronder ons meest verkochte strikmutsjes. Of brei zelf een mooi mutsje voor je baby, met bijvoorbeeld dit Lindbergh patroontje.

#DEWEVERSHOEKCOMMUNITY
VOLG @DEWEVERSHOEK OP INSTAGRAM

De waardering van dewevershoek.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 166 reviews.