GRATIS VERZENDING op NL orders vanaf €100,- (standaard v.a. €3,95)GRATIS VERZENDING op BE orders vanaf €125,- (standaard €10,-)Wij verzenden dagelijks!
GRATIS VERZENDING
NL orders vanaf €100,- (standaard v.a. €3,95)
GRATIS VERZENDING
BE orders vanaf €125,- (standaard €10,-)
VERZENDTIJD
Voor 16:00 uur besteld is dezelfde dag verzonden!
, , ,

Wasadvies voor het wassen van strikluiers

wasroutine strikluiers

Van alle wasbare luiers zijn de strikluiers wel de meest gemakkelijke luiers om te wassen. Ze zijn heel sterk en drogen super snel! Lees hier hoe je ze het beste kunt wassen.

 Waarom het wassen van strikluiers heel gemakkelijk is

Van alle wasbare luiers zijn strikluiers en hydrofiele doeken het gemakkelijkst om te wassen! Je kunt ze namelijk op kookwas (max. 95 graden) wassen, ze zijn heel sterk en slijten veel minder snel. Als je kindje blauwe bessen of ander voedsel heeft gegeten wat lastig uit de vezels is te krijgen, dan kun je ze ook met wat meer agressieve middelen behandelen. Daarnaast zijn de luiers heel dun en heb je daardoor vrijwel geen last van residu (mineraal- of zeepresten), waardoor de luiers zullen gaan ruiken of lekken. Bij voorgevormde luiers loop je met een slechte wasroutine wel kans op dit soort problemen. En tot slot, strikluiers drogen super snel!

Het enige nadeel van de strikluier is dat de touwtjes in de was in de knoop kunnen raken. Hierbij een aantal tips om dit te voorkomen:

  • Leg na de verschoning altijd een strik in de touwtjes.
  • Was de luiers in een afgesloten wasnet, dit voorkomt dat ze teveel de ruimte krijgen en in de knoop raken.
  • In plaats van een strik in de luier te leggen kun je ook Ikea clips gebruiken om de touwtjes in één keer vast te zetten.
  • Je kunt ze ook in de droger drogen, hierdoor gaan de strikjes ook gemakkelijk uit elkaar. Maar houd er dan wel rekening mee dat de strikluiers iets zullen krimpen.

Voor het eerste gebruik wassen

Voordat je baby is geboren moeten de strikluiers eerst minimaal drie keer worden voorgewassen, dit verhoogd het absorptievermogen van de luier. Katoenvezel absorbeert pas volledig na een tiental wasbeurten. Het is niet persé nodig om de strikluier zo vaak voor te wassen, maar houd er wel rekening mee dat je de eerste paar keer wat eerder zult moeten verschonen. Bij een pasgeboren baby zal dit al snel het geval zijn. Om dit proces te versnellen zou je de nieuwe luiers ook een nachtje in water kunnen laten weken voordat je de luiers voor de eerste keer gaat wassen.

Papieren inlegdoekjes

Het is belangrijk om voor het wassen van strikluiers de meeste ontlasting al te verwijderen. Dit kan heel simpel door gebruik te maken van papieren inlegdoekjes. Je legt het luierinlegdoekje bovenop de strikluier en het vangt de meeste ontlasting op. Na het gebruik gooi je de doekjes in het toilet of de container. Let op: menselijke uitwerpselen mogen in Nederland niet in de GFT-bak worden gegooid. Ondanks dat de fabrikanten voorschrijven dat de papieren inlegdoekjes veilig door het toilet kunnen worden weggespoeld, ligt de verantwoordelijkheid bij de consument om goed te beoordelen of de riolering niet smal is (met name bij oude rioleringen is dit wel het geval). Spoel in ieder geval de doekjes met één vel per keer door om verstopping te voorkomen. Heeft je kindje niet ontlast dan kan je de doekjes ook gewoon mee wassen in het wasnet met luiers. Je hergebruikt ze dan gewoon net zolang totdat ze niet meer bruikbaar zijn.

Voor borstvoedingspoep geldt dat deze zo dun en gemakkelijk oplosbaar is dat het voor deze periode niet nodig is om luierinlegdoekjes te gebruiken. Je gooit de luiers dan gewoon met poep en al in de wasmachine. Ook voor meconium (baby’s eerste ontlasting) geldt dat dit er meestal gewoon goed uit gaat met wassen. Bij gebruik van niet-natuurlijke oliehoudende producten moet je wel altijd een luierinlegdoekje gebruiken. Als de billencrème in aanraking komt met de luier, loop je het risico dat de luier minder zal absorberen.

Tijdens het verschonen

Bij het verschonen van een tweedelig systeem (strikluier + wolbroek) vervang de strikluier en hoef je niet telkens de wolbroek opnieuw te wassen. Zie hier hoe je het beste de wolbroek kunt verschonen en wassen. Knoop de touwtjes van de strikluier na het verschonen aan elkaar vast, schudt eventueel het papieren inlegdoekje eruit en gooi de rest in zijn geheel in de luieremmer.

“Gebruik een wasnet in de luieremmer, vieze luiers hoef je dan niet meer aan te raken”

Bewaren van vieze luiers

Vieze luiers bewaar je droog in een luieremmer, maximaal 3 dagen. Voorweken of bleken is niet nodig! Hang een wasnet (die je tijdens het wassen in geheel kunt afsluiten) in de luieremmer zodat je later niet opnieuw de vieze luiers hoeft aan te raken. Je haalt voor het wassen het wasnet uit de luieremmer, knoopt hem vast en stopt het in zijn geheel in de wasmachine. Het is handig om twee wasnetten aan te schaffen zodat je tijdens het wassen gelijk een wasnet weer terug kunt hangen in de luieremmer.

Geschikte wasmiddelen

Gebruik bij voorkeur een ecologisch wasmiddel voor het wassen van strikluiers, dit om te voorkomen dat er schadelijke stoffen in het wasmiddel zitten die de huid van je baby irriteren. Zorg ervoor dat je een poederwasmiddel gebruikt met een zeeppercentage van <5%. Als er teveel zeep is toegevoegd dan kan er op een gegeven moment teveel zeep ophopen in de luier, waardoor de luier minder gaat absorberen. Hetzelfde verhaal gebeurt ook bij wasverzachter. Gebruik daarom nooit wasverzachter, als alternatief kun je af en toe een scheutje azijn toevoegen in het wasverzachtervakje van de wasmachine.

Om er zeker van te zijn dat je was goed schoon wordt kun je eventueel extra enzymen toevoegen aan je voorwas door middel van een schepje blauwe Biotex (de groene doos is geschikt voor handwas en de blauwe voor machinewas). Houd er rekening mee dat Biotex een vrij aggressief middel is en dat sommige baby’s mogelijk reageren op deze stoffen. Het is niet persé noodzakelijk om Biotex te gebruiken voor je luierwas.

“Voeg gerust andere was toe aan de hoofdwas, dit bespaart je de volgende keer weer een wasje!”

Wassen van strikluiers

Er zijn twee ingrediënten die van belang zijn bij het wassen van strikluiers:

  1. Juiste hoeveelheid wasmiddel;
  2. voldoende water.

De juiste dosering van wasmiddel is erg belangrijk; het moet het vuil kunnen losweken en vervolgens zwevend houden zodat het na het spoelen in zijn totaliteit kan worden afgepompt. Gebruik je weinig wasmiddel, dan zal het vuil onvoldoende blijven zweven en weer terugslaan op de luier. Gebruik je teveel wasmiddel dan kan het vuil niet goed losweken. Van belang hierbij is om na te gaan wat de hardheid is van het water en hierop de juiste hoeveelheid luierwasmiddel aan te passen. Test hier de harheid in jouw regio!

Ten tweede moet je ervoor zorgen dat er altijd voldoende water gebruikt wordt tijdens het wassen van strikluiers, dit is namelijk het belangrijkste ingrediënt in de luierwas! Gebruik geen eco-stand tijdens het wassen, want dit programma zorgt ervoor dat je water bespaart en dat is nu juist net niet de bedoeling. Het is ook niet nodig om een extra spoelprogramma toe te voegen.

Gebruik het volgende wasprogramma:

  1. Voorwas; was de luiers op een kort programma op 30 of 40 graden. Het is belangrijk dat het water wordt afgepompt, zodat de hoofdwas start zonder overmatige urine en ontlasting. Doseren voor lichtbevuilde was, eventueel aangevuld met een schepje blauwe Biotex. 
  2. Hoofdwas; was de luiers nu op een katoenprogramma op 40 of 60 graden. Bij 60 graden worden alle bacteriën gedood. Doseren voor zwaarbevuilde was, eventueel aangevuld met een scheutje azijn. Bij deze hoofdwas kun je ook gerust andere was toevoegen.

Drogen

Hang de luiers bij voorkeur buiten aan de waslijn drogen. Dit is beter voor het milieu en eventuele vlekken worden door de zon eruit gebleekt. Bij slecht weer kun je de luiers ook binnen te drogen hangen of je doet ze in de droger. Door ze in de droger te stoppen worden ze weer heerlijk zacht, maar houd er wel rekening mee dat de luiers in de droger zullen krimpen. Je kan ze daarna nog prima gebruiken, maar het formaat is dan wel wat kleiner.

Wil je nog meer weten over het Disana luiersysteem? Lees dan onze ultieme gids over strikluiers hier of neem gerust contact met ons op.

#DEWEVERSHOEKCOMMUNITY
VOLG @DEWEVERSHOEK OP INSTAGRAM

De waardering van dewevershoek.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 130 reviews.