Waarom zou je katoenen luiers gebruiken als je tegenwoordig het gemak hebt van wegwerpluiers? Geen gedoe met wassen, geen ontlasting uit de luiers schrapen, geen natte billen, etc. Maar toch groeit de groep ouders die momenteel kiezen voor de ‘old-fashioned’ katoenen luier.
In deze eerste blog uit de complete serie over het natuurlijke luierssysteem van Disana, lees je waarom natuurlijke kraamzorginstanties meestal katoenen luiers aanraden op hun babyuitzetlijsten. En ontdek je waarom andere ouders nog steeds kiezen voor katoenen luiers.
“De voornaamste reden waarom ikzelf destijds ben gestart met wasbare luiers was vanwege het grote milieuaspect. Wist je dat een wegwerpluier er zo’n 450 jaar over doet om volledig af te breken in de natuur? Dit met de wetenschap dat je gemiddeld zo’n 5.000 luiers per kind gebruikt deed mij de keuze doen maken om wasbare luiers een kans te geven. Want ja, ook ik vond het spannend!
Bij mijn tweede kindje werd een ander aspect belangrijker en dat was dat ik mijn baby persé wilde omhullen met natuurlijke materialen. Fijne materialen waarvan ik zeker wist dat ze geen chemische stoffen zouden bevatten en de huid zouden ondersteunen in de warmtehuishouding.”
Vanuit de natuurlijke kraamzorg wordt ouders vaak aangeraden om katoenen luiers te gebruiken met daarover een wolwikkel of wolbroekje. Omdat deze luiers het kindje goed warm houden en voldoende ademen. Het warmteaspect is in de antroposofie erg belangrijk. Een baby heeft na de geboorte onze hulp nodig om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Warmteverlies zorgt ervoor dat je baby minder goed groeit en daardoor in ontwikkeling achterop zou kunnen lopen. Niet alleen fysieke warmte is hierbij belangrijk, maar ook de zielenwarmte. Een baby heeft de geborgenheid en liefde nodig van zijn of haar ouders. Een manier om dit te doen is door veel huid op huid contact toe te passen, maar ook de totale verzorging draagt hiertoe bij.
De natuurlijke materialen die je vanuit de antroposofie vaak terug ziet komen zijn biologisch katoen, linnen, wol & zijde. Dit heeft te maken met de goede vocht absorberende vermogens en de (warmte)isolerende kwaliteiten van de materialen. Daarnaast blijven natuurlijke materialen altijd goed ademen, waarbij een plastic luier volledig afsluit.
De belangrijkste redenen om voor katoenen luiers te kiezen:
1. Beter voor het milieu
De beste milieubesparing die je kunt doen is simpelweg om te zorgen dat je kind zo snel mogelijk zindelijk wordt. Er zijn ouders die ervoor kiezen om hun kind helemaal zonder luiers te laten lopen. Mocht je hierin geïnteresseerd zijn verdiep je dan eens in de ‘baby eliminatie communicatie‘. Dit is een methode waarbij je als ouder leert om de signalen van je kind op te pikken en hem of haar zo snel mogelijk een plaats voor de behoefte aanbied. Op deze manier wordt je baby getraind waar hij of zij mag gaan plassen. Aangezien deze methode voor veel ouders een brug te ver is, kun je ervoor kiezen om tijdens de luiertijd (deels) gebruik te maken van katoenen luiers.
De gemiddelde leeftijd voor het zindelijk worden van kinderen bedraagt tegenwoordig 3 jaar. Dit betekent dat je al gauw per kind meer dan 5.000 wegwerpluiers bij het afval gooit. Een flinke hoop dus! Al deze luiers veroorzaken allereerst een milieubelasting bij de productie van de luier en later wederom bij het verwerken van het afval.
Vaak wordt ten onrechte gedacht dat door het wassen de milieubelasting niet zoveel zal afwijken ten opzichte van een wegwerpluier. Maar uit onderzoek van de voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is gebleken dat ondanks het wassen, de luierinlegdoekjes en de droger de CO2-uitstoot maar liefst 1,5 keer minder is bij wasbare luiers dan bij wegwerpluiers. En wanneer je de luiers gewoon aan de waslijn laat drogen dit zelfs 2,5 keer minder is.
Enkele tips om het milieu verder te besparen:
- Gebruik een ecologisch wasmiddel;
- Gooi na het voorspoelen ander wit textiel bij de luiers in de trommel;
- Laat de luiers gewoon aan de waslijn drogen.
2. Kostenbesparend (ca. EUR 1.000,-)
Katoenen luiers zijn vanwege hun minimalistische aard een stuk goedkoper dan andere wasbare luiers. En in vergelijking met wegwerpluiers bespaar je al gauw zo’n EUR 1.000,- per kind. Bij een tweede kind gebruik je met geluk een deel van de luiers gewoon weer. En kijk ook eens naar tweedehandse wolbroeken op Marktplaats om nog meer te besparen.
3. Beter voor de gezondheid van je baby
Heb je wel eens kritisch naar de ingrediëntenlijst op een pak Pampers gekeken? De fabrikant ligt alleen toe welke ingrediënten zijn gebruikt voor de huidverzorging. Ze zijn niet transparant over de overige ingrediënten die worden gebruikt in de luiers. Diverse wetenschappelijke onderzoekers hebben aangetoond dat er in meerdere merken schadelijke stoffen zijn aangetroffen in wegwerpluiers. Enkele voorbeelden van deze stoffen zijn:
– Dioxine; een stof die vrijkomt bij het bleken van papier. Dit is in verband gebracht met kanker, geboorteafwijkingen, leveraandoeningen, huidafwijkingen en genetische afwijkingen. Alhoewel de hoeveelheid dioxine in wegwerpluiers in verhouding tot de inname via voedsel in veel kleinere mate aanwezig lijkt te zijn.
– SAP (Superabsorberend polymeer); de gelachtige bolletjes die ervoor zorgen dat het vocht snel wordt opgenomen in de wegwerpluier. Een vergelijkbare stof werd gebruikt in tampons tot de jaren ’80 totdat ontdekt werd dat er een verband bestond met het toxic shock syndrome.
– TBT (Tribultyl-tin); een stof wat al in lage concentraties het immuunsysteem en de hormoonhuishouding kan aantasten.
– Maar ook de meer bekende schadelijke stoffen zoals kleurstoffen, parfums en ftalaten.
Doordat de ingrediënten niet worden toegelicht op de verpakking kan je nooit met zekerheid zeggen wat er precies in jouw wegwerpluier zit. De strikluiers van Disana zijn daarentegen gemaakt van puur biologisch katoen en voorzien van een GOTS certificering.
4. Ondersteunt de warmtehuishouding
Zoals eerder benoemd is vanuit de antroposofie de warmtehuishouding erg belangrijk. Wolbroekjes zijn heel fijn ter ondersteuning hiervan. De hoge boord van de wolbroek komt bij een newborn baby wel tot onder de oksels, waardoor het buikje van je baby heerlijk warm blijft. Hierdoor zal je baby beter op temperatuur blijven en zal al zijn of haar energie gaan naar het groeien. Want jezelf warm houden kost energie. Daarnaast wordt ook wel gezegd dat als kindjes te koud gekleed zijn dat ze sneller last krijgen van darmkrampjes.
5. Beter voor de billetjes
Katoenen luiers zijn heerlijk zacht, ademend en nemen goed het vocht op. Dit is erg belangrijk, want urine en ontlasting bevatten stoffen die ervoor kunnen zorgen dat de billetjes rood en schraal worden. In een wegwerpluier kan de warmte veel minder goed weg en gaat het geheel broeien. Maar ook baby’s met katoenen luiers hebben met vlagen last van luieruitslag. Vooral bij doorkomende tandjes, extreme warmte en bij bepaalde soorten voeding. De belangrijkste remedie is dan zorgen dat de huid droog blijft en kan ademen. Dit betekent dus in de praktijk veel verschonen en zorgen dat de billetjes na het verschonen goed droog zijn. Een tip: droog de billetjes met een föhn, maar pas op dat je hem niet te dicht op de huid zet in verband met verbranding!
Bij een katoenen luier verschoon je de luier veel gemakkelijker, want het kost je namelijk niets extra. De plasjes zijn erg goed zichtbaar, wat bij een wegwerpluier niet het geval is, waardoor je er snel bij bent om te zorgen dat de billetjes altijd droog blijven. In de praktijk zien we bij extreme luieruitslag dat sommige baby’s toch baat hebben bij het gebruik van een wegwerpluier. Vermoedelijk heeft dit te maken met de superabsorberende korrels die al het vocht van de huid trekken.
6. Eerder zindelijk met katoenen luiers
Bij katoenen luiers voelt je kindje veel beter aan of de luier nat is, hierdoor zijn kinderen met een wasbare luier gemiddeld genomen eerder volledig zindelijk dan bij wegwerpluiers. In wegwerpluiers zitten namelijk zogenaamde superabsorberende polymeren (SAP), waardoor je kindje geen nattigheid voelt. Maar vergis je niet de luier is wel degelijk nat en de huid kan hierdoor wel irriteren. Doordat je kind meer bewust is van nattigheid bij katoenen luiers leert hij of zij beter oorzaak/gevolg van een plasje.
Een leuk weetje: De luier periode is de laatste jaren aanzienlijk toegenomen. In de jaren zestig was 90% van de peuters op 2,5 jarige leeftijd zindelijk, bijna de gehele populatie. Rond het millennium bedroeg dit aantal slechts 22%. Deze afname zal niet volledig te wijten zijn aan wegwerpluiers, maar het heeft wel een bijdrage geleverd hiertoe.
7. Katoenen luiers ruiken minder erg
Zodra je baby heeft gepoept in een wegwerpluier dan kan dit nogal stinken. Katoenen luiers ruiken echt een stuk minder, althans dat is de ervaring van wasbare luier gebruikers. Bovendien neutraliseert de wol van de wolbroek afvalstoffen uit urine.
BONUS: Ze zijn zo ontzettend schattig!!
En wat zijn dan de mogelijke bezwaren van een katoenen luier:
– Niet alle kleding past over een katoenen luier; meestal zul je een maatje groter moeten kopen
– Opzien tegen bergen was, wat in werkelijkheid 2 tot 3 extra wasjes per week zijn
– Het vraagt een bepaalde vaardigheid die je onder de knie moet krijgen
– Niet alle kinderopvanginstellingen accepteren wasbare luiers
– Je zult iets vaker moeten verschonen
Wil je weten wat je echt nodig hebt om natuurlijk te gaan luieren met het Disana luiersysteem? In onze volgende blog leggen wij je stap voor stap uit wat je waarvoor nodig hebt. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis de volgende blog niet! Of bekijk onze ultieme gids over strikluiers.
Heb je ook ervaring met katoenen luiers? Laat dan in een comment hieronder aan andere moeders weten waarom jij voor herbruikbare luiers hebt gekozen.
Bronnen:
Allsopp, M. Achieving zero dioxin. An emergency strategy for dioxin elimination, London, 1994 (rapport Greenpeace)
Armstrong, L. & A. Scott, Whitewash: exposing the health and environmental dangers of women’s sanitary products and disposable diapers, eerste druk, Toronto, 1992
Bom, P., Groeiwijzer van nul tot één jaar, negende herz. druk, Zeist, 2015
DeVito, M.J. & A. Schecter, ‘Exposure assessment to dioxins from the use of tampons and diapers’, Environmental Health Perspectives 110 (2002), p. 23-28
Emous-van der Kooij, I. & K. Willink-Maendel, Gezichtspunten, nr. 55, Warmte, kleding en gezondheid, Dronten, 2015
Goebel, W. en M. Glöckler, Kinderspreekuur: gezondheid, ziekte, opvoeding, vierde druk, Zeist, 2003
Greenpeace. New tests confirm tbt poison in Procter & Gamble’s pampers: Greenpeace demands world-wide ban of organotins in all products, Hamburg, 2000
Umachitra, G. ‘Disposable baby diaper–a threat to the health and environment’, Journal of Environment Science & Engineering 54 (2012), nr. 3, p. 447-452