Voor 16:00 uur besteld? Wij versturen dezelfde dag (iedere dag)Vanaf 66 euro betalen wij de verzendkosten voor jou (NL)In Haarlem bezorgen wij je pakketje gratis
Voor 16:00 uur besteld? Wij versturen dezelfde dag (iedere dag)
Vanaf 66 euro betalen wij de verzendkosten voor jou (NL)
In Haarlem bezorgen wij je pakketje gratis

Wol wassen in 4 simpele stappen

Wol wassen; zo onderhoud je je favoriete wollen basics

Help! Mijn favoriete wollen trui is gekrompen. Herkenbaar? Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe je dit kunt voorkomen en blijft in de toekomst jouw mooie wollen kleding dit drama bespaard. Are you with me?

Don’ts met wol:

  • Wol wassen met heel koud of heet water
  • Wisselende temperatuur van het water
  • Wringen en boenen
  • Centrifugeren op hoog toerental
  • Behandelen met agressieve middelen
  • Lang laten weken
  • Wol in de droger stoppen

Maar hoe dan wel?

#1: vraag jezelf af of luchten ook voldoende is

Ruikt je kleding minder fris, maar is het niet echt vies? Laat je wollen kledingstuk dan buiten luchten. Wol is van nature zelfreinigend, dit betekent dat je wol minder vaak hoeft te wassen dan bijvoorbeeld katoen. Soms kun je weken lang volstaan met alleen luchten.

Hang muffe wolletjes buiten te luchten of dichtbij een stomende douche. De vochtige lucht zorgt ervoor dat de wol wordt gereinigd. Ochtenddauw en mist doen hierbij wonderen!

#2 zitten er vlekken op?

Behandel (hardnekkige) vlekken met ossengalzeep. Masseer de vlekken voorzichtig in met ossengalzeep, laat het enkele minuten intrekken en spoel het daarna uit. Vlekken gaan het gemakkelijkste eruit als ze direct of zo snel mogelijk behandeld worden.

#3 wassen van de wol

Bekijk voordat je begint altijd eerst het wasetiket. De hoeveelheid krimp verschilt namelijk per wolsoort en per merk. De fabrikant weet het allerbeste hoe de stof zich zal gedragen in de was. Als je het fijn vind kun je ook op de site van de fabrikant kijken naar hun specifieke wasvoorschriften.

Wol handwas

Wol was je bij voorkeur op de hand.

Vul een emmer of gootsteen met lauw warm water (20 – 30°C). Tip: om de temperatuur nauwkeurig te meten kun je een badthermometer of een digitale vleesthermometer gebruiken. Voeg een scheutje biologisch wolwasmiddel toe (zoals de wolshampoo van Disana). Gebruik liever geen synthetisch wasmiddel, dit beschadigd de fijne kwaliteiten van wol.

Druk het kledingstuk voorzichtig onderwater en laat het zeepmengsel volledig doordringen in de vezels. Knijp vervolgens zachtjes het vuil los. Ga de stof niet boenen of wringen.

Spoelen: spoel de wol na het wassen goed uit op dezelfde temperatuur als gebruikt voor het wassen. Wol krimpt bij grote temperatuurverschillen. Daarna liever niet centrifugeren en niet uitwringen; voorzichtig uitknijpen is voldoende.

Wol wassen machinewas

Sommige wolletjes kunnen in de wasmachine worden gewassen op het wolprogramma. Houdt hierbij altijd het waslabel van de kleding zelf aan! Desondanks adviseren wij het volgende:

  1. Zorg dat het water voor het wassen en voor het spoelen even warm is. Mocht je hierover twijfelen zet dan de machine altijd op een koud programma.
  2. Zet het toerental bij het centrifugeren zo laag mogelijk (max. 600 toeren).

Naast het wassen van de kleding is het verstandig om eens in de zoveel maanden de wolletjes te lanoliseren. Door middel van het lanoliseren worden de wolletjes weer heerlijk zacht, waterafstotend en blijven ze mooier in vorm. Zie hier voor een omschrijving hoe je dit doet. 

#4 in vorm brengen en drogen

Leg de wol na het wassen in de juiste vorm op een handdoek te drogen. Binnen of buiten, maar nooit in de volle zon. Stop wol niet in de droger!

Tot slot nog een paar tips:

  • Neem een aparte wasmand voor de wolwas, dit voorkomt dat er per ongeluk iets in de machine beland
  • Lucht je wol regelmatig tussen het wassen door
  • Repareer kleine gaatjes zo snel mogelijk
  • Berg wol goed op als het niet wordt gebruikt, ter bescherming van motten
  • Blijven er vlekken achter, hand de wol in de zon te drogen

Conclusie

Wol wassen vraagt om een goede wasroutine. Na het lezen van dit artikel ben ik ervan overtuigd dat jij simpel en snel aan de slag kunt met jouw wolwas. Heb je nog geen wolverzorgingsproducten in huis? Bestel ze dan hier en dan versturen wij ze direct met de post. En kan jij snel aan de slag!

#DEWEVERSHOEKCOMMUNITY
VOLG @DEWEVERSHOEK OP INSTAGRAM

Let op: wij versturen tijdelijk geen pakketjes tussen 12/12/24 en 01/01/25.

Heb je geen haast om je producten ontvangen? Wees welkom om je bestelling te plaatsen en je items komen 2 januari meteen jouw kant op.

Liefs, team de Wevershoek