GRATIS VERZENDING op NL orders vanaf €75,- (standaard v.a. €4,50)GRATIS VERZENDING op BE orders vanaf €100,- (standaard €9,-)Wij verzenden dagelijks!
GRATIS VERZENDING
NL orders vanaf €75,- (standaard v.a. €4,50)
GRATIS VERZENDING
BE orders vanaf €100,- (standaard €9,-)
VERZENDTIJD
Voor 16:00 uur besteld is dezelfde dag verzonden!
, , ,

Strikluier; de ultieme gids

Katoenen luiers

De strikluier van Disana is een van de minimalistische, goedkoopste, meest natuurlijke en ecologische luier systeem die er op dit moment bestaat. Perfect voor jonge ouders die graag herbruikbare luiers gebruiken om de impact van schadelijke stoffen uit wegwerpluiers te beperken voor zowel het milieu als de gezondheid van je baby.

Inhoudsopgave

 1. Waarom katoenen luiers?
 2. Waarom kies je voor de strikluier van Disana?
 3. Waaruit bestaat het natuurlijke luiersysteem van Disana?
 4. Stap voor stap verschoningsinstructie
 5. Hoeveel luiers heb je nodig?

Waarom katoenen luiers?

Waarom zou je katoenen luiers gebruiken als je tegenwoordig het gemak hebt van wegwerpluiers? Geen gedoe met wassen, geen ontlasting uit de luiers schrapen, geen natte billen, etc. Maar toch groeit de groep ouders die momenteel kiezen voor de ‘old-fashioned’ katoenen luier.

De belangrijkste redenen om voor katoenen luiers te kiezen:

 • Beter voor het milieu;
 • Kostenbesparend (ca. EUR 1.000,-);
 • Beter voor de gezondheid van je baby;
 • Ondersteunt de warmtehuishouding;
 • Beter voor de billetjes;
 • Eerder zindelijk met wasbare luiers;
 • Katoenen luiers ruiken minder erg.

Wil je meer lezen over waarom waarom natuurlijke kraamzorginstanties meestal katoenen luiers aanraden op hun babyuitzetlijsten? En waarom andere ouders nog steeds kiezen voor katoenen luiers? Lees dan onze blog Natuurlijke kraamzorg: 7 redenen om voor katoenen luiers te kiezen.

Waarom kies je voor de strikluier van Disana?

Disana is een Duits bedrijf wat al meer dan 40 jaar wasbare luiers maakt. In deze periode heeft Disana veel tijd doorgebracht met verloskundigen en kinderartsen om te bepalen aan welke eisen een comfortabele en natuurlijke luier moet voldoen. Het resultaat is het huidige luiersysteem van Disana geworden.

Uit dit onderzoek is gebleken dat het vooral erg belangrijk is dat de huid goed kan ademen en tegelijkertijd veel vocht kan absorberen. De huid van een pasgeboren baby is nog volledig in ontwikkeling en is erg dun en kwetsbaar. Het neemt eigenlijk alles op wat ermee in aanraking komt. Disana heeft er daarom voor gekozen om alleen de meest pure en natuurlijke materialen te gebruiken voor haar producten. Zoals ongebleekt biologisch katoen, biologisch merino wol en bourette zijde.

Waaruit bestaat het Disana strikluier systeem?

Katoenen strikluier Disana

Strikluier – shop hier

De strikluier is de basis van het luiersysteem van Disana. Doordat de luier niet is voorgevormd kun je deze zo vouwen dat hij altijd goed past. Vanaf geboorte tot aan de zindelijkheid. In het begin gebruik je de strikluier zonder inleggers, met alleen een overbroekje eroverheen. Naarmate je baby ouder wordt voeg je hier naar eigen inzicht extra inleggers aan toe. Dit verhoogt het absorptievermogen.

Hydrofiele doeken van Disana

Hydrofiele doek – shop hier

De hydrofiele doek gebruik je als vouwluier voor pasgeboren baby’s of als inlegger in de strikluier. Voor de nachten is het fijn om een dubbele inlegger te gebruiken.

Wolbroek Disana kleur naturel

Wolbroek – shop hier

Om de strikluier waterdicht te maken gebruik je een wolbroek. Wol ademt, is warmte-regulerend en heeft het vermogen om 30% van haar eigen gewicht te absorberen. Dat maakt de wolbroek een zeer fijn overbroekje voor over de strikluier. Vooral een aanrader voor de nacht!

Papieren inlegdoekjes Disana

Papieren inlegdoekjes – shop hier

De papieren inlegdoekjes gebruik je pas vanaf de periode dat je baby start met vaste voeding. Daarvoor lost de poep nog gemakkelijk op in de wasmachine. Met het papieren inlegdoekje kan je gemakkelijk de ontlasting opvangen en uit de luier verwijderen. Je gooit de inlegdoekjes met ontlasting na het verschonen gewoon weg.

Instructiefilmpje pasgeboren baby

Het gebruik van de strikluier is eigenlijk heel eenvoudig, maar je moet het even onder de knie krijgen. In de praktijk blijkt dat na ongeveer twee keer oefenen je het strikken wel doorhebt. Bekijk het filmpje voor de newborn vouw. Als je baby wat ouder is gebruik je de stap voor stap instructie verder op deze pagina.

Stap voor stap strikluier verschoningsinstructie

Zodra de newbornvouw onvoldoende absorptie geeft dan is het tijd om over te stappen naar onderstaande verschoningsinstructie:

Strikluier winkelinstructie Disana

Stap 1: Leg de strikluier op het verschoningskussen. Vouw de strikluier dubbel bij de lintjes. Plaats nu de inlegger in het midden bovenop de luier. En leg daaroverheen het papieren inlegdoekje. Als je kindje nog klein is kan je lengte van de luier aanpassen door de bovenkant iets terug te vouwen.

Strikluier winkelinstructie Disana

Stap 2: Leg nu je baby op de luier. Haal de inlegger omhoog tussen de beentjes door en vouw de twee zijflappen over de inlegger en de buik van je baby.

Strikluier winkelinstructie Disana

Stap 3: Haal het onderste gedeelte van de strikluier omhoog tussen de beentjes en over de middel van je baby. De lintjes kruis je achter de rug en haal je weer naar voren. Zorg ervoor dat tijdens dit proces ook de zijflappen keurig op de buik van je baby blijven liggen door ze met één hand vast te houden. Zodra de lintjes weer naar voren zijn gehaald staat er weer voldoende spanning op de zijflappen, en zullen ze niet meer losgaan.

Strikluier winkelinstructie Disana

Stap 4: Maak de luier vast door middel van een strik. Je mag het hierbij best wat aantrekken. De luier is elastisch en zal voldoende bewegingsruimte geven aan je baby.

Strikluier winkelinstructie Disana

Stap 5: Trek nu een waterdicht overbroekje aan. Dat kan zijn een wolbroek, wolwikkel of PUL broekje. Steekt de strikluier nog een beetje uit bij de beentjes? Vouw de stof dan gewoon wat naar binnen. Het is belangrijk dat je er in alle gevallen voor zorgt dat de strikluier niet buiten het overbroekje komt. Gebeurt dit wel dan zul je last krijgen van lekkage.

Een tip: de lintjes van de luier kunnen in de was verstrikt raken. Dit voorkom je door ze vast te binden met een plastic klem of door ze per stuk te strikken voordat je ze in de luieremmer gooit.

Hoeveel luiers heb ik nodig?

De hoeveelheid luiers die je nodig hebt hangt een beetje af van hoe vaak je van plan bent om de luiers te wassen. En ook de leeftijd van je kindje. Pasgeboren baby’s verbruiken veel meer luiers dan wat oudere kinderen. Gemiddeld genomen heb je minimaal het volgende nodig:

 • 25 strikluiers
 • 25 inleggers
 • 3 wolbroeken per maat

Het scheelt dat de luiers zeer snel drogen, daardoor zul je minder luiers nodig hebben dan bij voorgevormde luiers. De aanschaf van wasbare luiers is vaak een hele investering, maar weet dat je al gauw honderden euro’s bespaart met wasbare luiers. Vooral het Disana luiersysteem is zeer geschikt voor ouders met een beperkt budget.

Heb je nog vragen of twijfels, voordat je investeert in een luierpakket?

Stel ze gerust. Mail ons op info@dewevershoek.nl.

Of neem een kijkje op de site van het onafhankelijke adviesorgaan MilieuCentraal en laat je overtuigen waarom wasbare luiers echt een goede optie zijn!

#DEWEVERSHOEKCOMMUNITY
VOLG @DEWEVERSHOEK OP INSTAGRAM

De waardering van dewevershoek.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 155 reviews.