GRATIS VERZENDING op NL orders vanaf €100,- (standaard €5,95)GRATIS VERZENDING op BE orders vanaf €175,- (standaard €10,-)Binnen 1 tot 2 werkdagen verzonden!
, , ,

Wasvoorschrift wol

Dit wasvoorschrift geldt ook voor stoffen waarin een wolmix is gebruikt, zoals bijvoorbeeld wol/ zijde.

Wol is een delicaat weefsel die je altijd voorzichtig dient te behandelen. Het wassen van wol vraagt net even wat meer specifieke handelingen dan bijvoorbeeld katoen, maar daarbij help ik je graag op weg!

Opfrissen

Om te beginnen is wol van nature zelfreinigend, dit betekent dat je wol veel minder vaak hoeft te wassen dan andere textielsoorten. Merinowol heeft zelfs een bacterieremmende werking waardoor je de wol gerust een week lang kunt dragen zonder dat het gaat ruiken. Ter opfrissing hang je de wolletjes tussendoor gewoon even buiten te luchten. Wol bevat namelijk lanoline wat bij aanraking met vocht de wol op natuurlijke wijze reinigt. Ochtenddauw en mist doen hierbij wonderen!

Vlekken

Vlekken gedurende de dag behandel je direct (gedeeltelijk) met ossengalzeep. Laat de wol niet weken, maar laat enkel een paar minuten intrekken en was het daarna meteen weer uit. Gebruik absoluut geen bleekmiddelen of andere synthethische wasmiddelen.

Wassen

wol wassen

Voordat je start met wassen bekijk dan eerst het wasetiket. Als je dit label aantreft in de kleding, moet de wol met de hand gewassen worden. Houd je hier dan ook echt aan!! De hoeveelheid krimp verschilt namelijk per wolsoort en merk. De fabrikant weet het allerbeste hoe de stof zich in de was zal gedragen.

Handwas

In principe was je de wolletjes als volgt:

  1. Wassen: was met de hand in lauw warm water (20 – 30°C) met een biologisch wolwasmiddel. Gebruik geen wasverzachter.
  2. Spoelen: spoel de wol na het wassen goed uit op dezelfde temperatuur als gebruikt voor het wassen. Wol krimpt bij grote temperatuurverschillen. Daarna liever niet centrifugeren en niet uitwringen; voorzichtig uitknijpen is voldoende.

Machinewas

Sommige wolletjes kunnen in de wasmachine worden gewassen op het wolprogramma. Houdt hierbij altijd het waslabel van de kleding zelf aan! Desondanks adviseren wij het volgende:

  1. Zorg dat het water voor het wassen en voor het spoelen even warm is. Mocht je hierover twijfelen zet dan de machine altijd op een koud programma.
  2. Zet het toerental bij het centrifugeren zo laag mogelijk (max. 800 toeren).

Naat het wassen van de kleding is het verstandig om eens in de zoveel maanden de wolletjes te lanoliseren. Door middel van het lanoliseren worden de wolletjes weer heerlijk zacht, waterafstotend en blijven ze mooier in vorm. Zie hier voor een omschrijving hoe je dit doet. Leg de wol na het wassen in de juiste vorm op een handdoek te drogen. Binnen of buiten, maar nooit in de volle zon. Stop wol niet in de droger!

Bewaren

Mocht je je kleding voor langere tijd niet dragen, bijvoorbeeld als je kinderen eruit zijn gegroeid of als het zomer is, zorg er dan voor dat je het altijd schoon bewaart. Het liefst in een luchtdichte zak met lavendel of cederhout om motten op afstand te houden. Motten kunnen namelijk grote schade aanbrengen aan je mooie wolletjes!

Wolbroekje (luier)

De wolbroek wissel je het liefst om per verschoningsbeurt, hang hem na gebruik even te luchten. Zo verdampt het vocht en is de broek weer klaar voor de volgende verschoningsronde. Zodra het wolbroekje na het luchten nog steeds naar urine ruikt of als het broekje vocht begint door te laten dan is het tijd om te gaan wassen en opnieuw te lanoliseren. Indien sprake is van ontlasting op de wolbroek dan is het belangrijk om de wolbroek direct te behandelen met ossengalzeep.

#DEWEVERSHOEKCOMMUNITY
VOLG @DEWEVERSHOEK OP INSTAGRAM